boka

Radnici „Vektre Boke” traže od Odovića i Đeljošaja, VDT-a i ombudsmana: Stanite na put nezakonitoj prodaji

Predstavnici radnika “Vektre Boka” upoznali su sa, kako tvrde, nezakonitim djelovanjem poslovodstva te kompanije državnog sekretara u Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Mirsada Dreića, koji ih je primio umjesto, kako je ranije najavljeno, čelnika tog resora Janka Odovića.

Predstavnik NVO “Bivši radnici Vektre Boka” Đorđe Rajak kazao je za “Dan” da su državnom sekretaru saopštili da je vanredna skupština akcionara kompanije nezakonito zakazana, sa namjerom da se proda drugi paket dionica preduzeća koje se već tri godine nalazi u predstečajnom stanju.

Kako je “Dan” već pisao, Odbor direktora “Vektre Boka” sazvao je za 17. jun treću vanrednu skupštinu akcionara, na kojoj bi, između ostalog, trebalo da bude razriješen aktuelni odbor direktora i imenovan novi. Na dnevnom redu skupštine biće i predlog za promjenu naziva kompanije, što je Rajak ocijenio kao pokušaj pranja para i pokušaj legalizovanja nelegalnih radnji.

On je izvršnom sekretaru Ministarstva urbanizma predao sva dokumenta koja su prethodnih godina donesena protiv prodaje imovine “Vektre Boka” d.o.o, uz zahtjev da se stane na put nezakonitom djelovanju menadžmenta kompanije i njenog vlasnika Dragana Brkovića.

Zahtjev za prijem Rajak je predao i ministru finansija Novici Vukoviću i ministru ekonomskog razvoja Niku Đeljošaju, zaštitnici imovinsko-pravnih interesa Bojani Ćirović i vrhovnom državnom tužiocu Miloradu Markoviću.

– Krajnje je vrijeme da se poštuje stav Vlade, a to je da se ne može izvršiti statusna promjena društva. Sedam državnih akata koje su donijele zakonodavne i izvršne institucije, kao i pravosuđe, da se ne smije odstupiti od plana reorganizacije i da se akcije “Vektre Boka” ne smiju otuđivati. A vidite šta se dešava. Mi smo upozorili i još uvijek upozoravamo predstavnike države na nezakonite radnje i tražimo da nam se kaže ko je toliko jači od države da djeluje mimo svih tih upozorenja i akata i da ima hrabrosti da zakaže skupštinu akcionara – kazao je Rajak.

On je ponovio da je izvršni direktor “Vektre Boka” d.o.o. Milić Popović podnio neopozivu ostavku da bi se održala skupštine akcionara na kojoj bi se donijela nezakonita odluka o prodaji preostalih akcija u vlasništu te kompanije.

Naredne sedmice protest ispred Vlade

NVO “Bivši radnici Vektre Boka” zakazali su za narednu sedmicu protest ispred VDT-a i Vlade.

Radnici okupljeni oko NVO “Bivši radnici Vektre Boke”, kako je saopštio Rajak, došli su do saznanja da poslovodstvo te kompanije širi glasine da Ministarstvo finansija podržava najavljenu skupštinu akcionara i prodaju akcija.

– Time dezinformišu preostale radnike kompanije, ali i medije i građane. Pričaju da kompanija nema finanijskih potraživanja, a ne da ih nema, nego su u prethodnoj godini porasli za 14 stranica – kazao je Rajak.

Rajak je rekao za “Dan” da radnici te kompanije traže da država spriječi zasjedanje skupštine akcionara i dalju prodaju akcija “Vektre Boka” jer ne mogu da prihvate da je neka grupa iz sjenke jača od države, Vlade, zakona…

DAN

Provjerite slična mjesta

Jezera, Medun i Duklja turistički aduti Podgorice

Oko 44.000 turista registrovano je u Podgorici do kraja aprila, a ostvareno je oko 86.000 …