Za praznike zatvorene dvije trgovine, izdata 42 prekršajna naloga

Tokom prazničnih dana zatvorene su dvije trgovine, dok su tržišna i inspekcija rada izdale 42 prekršajna naloga od 27.900 eura, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Za vrijeme državnog praznika “Dana nezavisnosti” inspektori tržišne inspekcije vršili su pojačane kontrole na teritoriji cijele Crne Gore.

“Tokom 21. i 22. maja, izvršeno je 18 inspekcijskih nadzora pri čemu je utvrđeno devet nepravilnosti i izdato 14 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 5.200 eura”, istakli su iz UIP-a. 

Tržišna inspekcija zatvorila je, kako navode, dva poslovna objekta koja su radila za vrijeme državnog praznika, a evidentirane su, i u skladu sa zakonom sankcionisane, i dvije suvenirnice koje su obavljale djelatnost trgovine bez odobrenja za rad.

Inspekcija rada je, kako ističu, u ovom periodu takođe vršila pojačan nadzor i tom prilikom izvršila 56 inspekcijskih nadzora, pri čemu je utvrđeno 25 nepravilnosti za koje je izdato 28 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 22.700 eura i podnijeto 6 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Iz UIP-a su kazali da su se utvrđene nepravilnosti najčešće odnosile na to da poslodavac nije donio pisanu odluku o radu za vrijeme praznika i nije o tome obavijestio inspekciju rada, zaticani su zaposleni bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje, takođe poslodavci u poslovnim prostorijama, odnosno mjestu rada stranca, nisu posjedovali kopiju dozvole za boravak i rad.

“Apelujemo na sve privrednike da poštuju zakonske propise i time doprinesu stvaranju pozitivnog poslovnog ambijenta sa lojalnom konkurencijom u kome će svi prosperirati”, zaključuju iz UIP-a.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Mujović: Elektroprivreda trpi velike gubitke zbog Željezare

EPCG trpi velike gubitke zbog rada Željezare. Pokrenuta je u prošlosti na način što jednostavno …