Vrijednije od zlata: Pero ove ptice postalo je najskuplje na svijetu

Pero izumrle novozelandske ptice huia srušilo je rekord nakon što je na aukciji prodano za 46.500 novozelandskih dolara (što je oko 25.000 eura), piše BBC.

Aukcijska kuća Webb prvotno je mislila da će pero biti prodano po cijeni od tri hiljade dolara, jer je to bio prijašnji rekord za pera ptice huia.

Ptica huia je mala crna ptica pjevica, koja je bila poznata po svom prekrasnom perju. Njezino perje nosili su maorski poglavice i njihove obitelji jer su vjerovali da je ptica huia sveta ptica. U prirodi je posljednji put viđena 1907. godine, a do izumiranja je došlo nakon što je ova vrsta postala meta evropskih kolekcionara i modne industrije.

Leah Moriss iz aukcijske kuće Webb izjavila je da je pero u odličnom stanju, te da nema štetu od insekata. Rekla je da je entuzijazam Novozelanđana zaslužan za ovako visoku cijenu pera.

“Na Novom Zelandu držimo do brige za zemlju i okoliš te našu floru i faunu”, poručila je Moriss te dodala da stanovnici Novog Zelanda ne žele da ijedna druga ptica izumre kao što je izumrla ptica huia.

KLIX

Provjerite slična mjesta

Strateški partner Solara na crnoj listi SAD zbog povezanosti sa Dodikom

Kompanija „Kaldera“ iz Laktaša, koja je 21. marta pompezno potpisala sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa …