Radulović na konferenciji EESC o pristupnim pregovorima Zapadnog Balkanai nastavku proširenja EU

Na poziv Evropskog ekonomskog i socijalnog savjeta (EESC) i njegovog Odbora za praćenje Zapadnog Balkana, generalna sekretarka Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Suzana Radulović učestvovala je na Konferenciji civilnog društva Zapadnog Balkana na visokom nivou, koja je danas održana u Ljubljani, u Sloveniji.
Konferencijom pod nazivom “Nastavak uspješne priče proširenja EU – donošenje koristi Zapadnom Balkanu prije pristupanja” obilježeno je 20 godina najvećeg proširenja EU do sada i 20 godina od ulaska Slovenije u EU. Događaj je okupio članove EESC-a, predstavnike socijalnih partnera i organizacija civilnog društva sa Zapadnog Balkana i iz Slovenije, kao i zvaničnike institucija EU i regiona.
Konferenciju su otvorili predsjednik EESC-a Oliver Ropke, potpredsjednica Vlade i ministarka vanjskih i evropskih poslova Slovenije Tanja Fajon, generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu, kao i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji koji je učesnicima skupa poslao video poruku. Njihova izlaganja ticala su se trenutne geopolitičke situacije, dešavanja u pristupnim pregovorima Zapadnog Balkana, problematike u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i pomirenja, kao i uloge organizacija civilnog društva na putu Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji.
U nastavku konferencije uslijedile su tematske sesije, kroz koje su učesnici bili u prilici da razmijene mišljenja o suštinskim reformama koje su na Zapadnom Balkanu i u EU potrebne, kako bi se politika proširenja dodatno osnažila i očuvala kao jedna od najvažnijih uspješnih priča EU.
Na skupu je apostrofiran značaj, a prije svega neophodnost veće i kvalitetnije uključenosti socijalnih partnera (poslodavačkih i sindikalnih udruženja) i organizacija civilnog društva u proces pridruživanja – naročito u ovoj fazi pregovora. U tom dijelu, istaknuto je da navedene strane moraju biti pravovremeno i konkretno uključene u sve faze programa reformi, odnosno i u razvoj, implementaciju, praćenje i evaluaciju.
Konferencija je završena usvajanjem zaključaka koji objedinjuju stavove socijalnih partnera i organizacija civilnog društva sa Zapadnog Balkana i EU po svim pitanjima od zajedničkog interesa. Zaključci će biti upućeni svim šefovima država i vlada iz država članica EU i zemalja Zapadnog Balkana koji će se sastati na sljedećem samitu EU-Zapadni Balkan. Prema najavi organizatora, zaključci će biti dostavljeni i institucijama EU, državama članicama EU i vladama regiona, kao i ostalim relevantnim institucijama i organizacijama.

Provjerite slična mjesta

Mujović: Elektroprivreda trpi velike gubitke zbog Željezare

EPCG trpi velike gubitke zbog rada Željezare. Pokrenuta je u prošlosti na način što jednostavno …