Predstavnik Crne Gore u UN – Šabanović: Crna Gora pokazala saosjećajni pristup žrtvama

Predstavnik Crne Gore u UN Damir Šabanović, koji je danas glasao za Rezoluciju o Srebrenici, izjavio je da ona nepogrešivo osuđuje zločin.

On je pozvao članice da spriječe buduće genocide, da se priča o tome kroz obrazovanje, ali i da se spriječi veličanje ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Poručio je da oni koji su odgovorni za genocid treba i da odgovaraju.

Šabanović je podsjetio na predloge koje je Crna Gora dala u preambuli kako bi se postiglo da se jasno i jednoglasno naglasi individualni karakter zločina i da se spriječi zloupotreba, bilo politička, bilo pravna, kako bi se ljudi ili narod označili kao genocidni.

Istakao je da Crna Gora smatra da je kroz te predloge dala značajan doprinos kako bi se izbjegla pogrešna tumačenja suštine rezolucije.

– Crna Gora je pokazala saosjećajni pristup žrtvama i ovoj osjetljivoj temi, tako što aktivno pomoviše mir pomirenje i razvija prijateljske odnose i saradnju između naroda- rekao je Šabanović.

Za Rezoluciju o Srebrenici glasala su 84 predstavnika, protiv je bilo 19, a 68 uzdržano. Crna Gora je podržala usvajanje Rezolucije.

BORBA

Provjerite slična mjesta

Prvi Craft fest počeo sinoć u Podgorici pod sloganom “Kupujmo domaće”

Prvi Craft Fest Montenegro, manifestacija koja okuplja domaće zanatske pivare iz Crne Gore počela je …