Ministarstvo traži izjašnjenje Školskog odbora povodom razrješenja direktorice OŠ “Lovćenski partizanski odred”

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) upoznato je sa predmetnim postupanjima nadležnih prosvjetnih inspektora i zatražiće izjašnjenje Školskog odbora OŠ “Lovćenski partizanski odred” na Cetinju u odnosu na utvrđene činjenice.

To je rečeno “Danu” iz Ministarstva, a povodom izvještaja dva prosvjetna inspektora, koji su 10. i 17. aprila utvrdili brojne nepravilnosti i predložili Školskom odboru razješenje direktorice Danijele Bokan.

Iz Ministarstva ističu da su formirali radnu grupu za izmjene Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, jer školski odbori ne postupaju po zahtjevu inspekcije za smjenu direktora, a Ministarstvo nema kompletne informacije, upravo od strane ŠO.

– Podsjećamo da je, prema važećem zakonu, izbor i razrješenje školskih rukovodilaca (direktora) upravo u nadležnosti školskog odbora. Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je formiralo Radnu grupu za izmjenu predmetnog zakona (Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju) i uputilo javni poziv predstavnicima NVO sektora za učešće u njoj, kazali su za “Dan” iz Ministarstva, na čijem je čelu ministarka Anđela Jakšić Stojanović.

Oni ističu “u praksi se često susrećemo sa situacijom da prosvjetna inspekcija predloži razrješenje direktora koje Školski odbor ne usvoji, ali smatramo da ćemo izmjenom zakona bitno uticati na rješavanje postojećih problema”.

Objekat legalizovan zahvaljujući gradonačelniku Nikoli Đuraškoviću

– Takođe, navodimo da je postupak legalizacije objekta škole nakon 24 godine realizovan zahvaljujući gradonačelniku Cetinja Nikoli Đuraškoviću i njegovom timu stručnjaka za ovu oblast u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, dok se ostali projekti na poboljšanju uslova rada u školi realizuju kroz kapitalne projekte, u skladu sa naznačenim vremenskim rokovima, a na koji škola čeka već godinama u saradnji sa Ministarstvom kapitalnih investicija i Ministarstvom prosvjete, navodi dio članova Nastavničkog vijeća.

– Nažalost, najčešće Ministarstvo nema kompletne informacije o radu školskih odbora, što su upravo i omogućila postojeća zakonska rješenja, koja je neophodno izmijeniti u najskorijem roku, upozoravaju iz tog resora.

Inače, Ministarstvo u ŠO ima dva predstavnika, isto toliko Nastavničko vijeće i jednog Savjet roditelja.

Kako smo dan ranije objavili, predsjednica ŠO cetinjske škole Đurđica Bastać kazala nam je da još nijesu odlučivali o nalazu prosvjetne inspekcije, koji je u “proceduri”. Direktorica Bokan je izjavila da je inspekcijama stalno prijavljuje grupa od pet-šest zaposlenih, ističući da ima podršku Nastavničkog vijeća, roditelja i učenika. Ona je govorila o brojnim rezultatima rada u prethodnom periodu.

Ministarka je u februaru dala saglasnost na izbor Bokan na tu funkciju, koju je prije toga obavljala kao vršilac dužnosti direktora. Dva mjeseca kasnije uslijedili su zahtjevi prosvjetnih inspektora zbog nezakonitog rada, u prvom redu zapošljavanja nastavnika različitih predmeta. Takođe, oni su najavili i podnošenje prekršajnih prijava protiv ustanove i odgovornog lica u njoj.

U dopisu koji nam je uputio “dio članova Nastavničkog vijeća” te škole, navedeno je da su netačni navodi direktorke Bokan objavljeni u ječerašnjem “Danu”. Oni tvrde da se radi o sistemsko-organizacionom kršenju zakona od strane direktora, na štetu profesionalnih kriterijuma i kvaliteta vaspitno-obrazovnog procesa. Navode da su to utvrdili i prosvjetni inspektori Boško Lazarević i Ana Vučinić u svojim inspekcijskim zapisnicima na 23 strane, te konstatovali zloupotrebu službenog položaja.

– Slobodnu interpretaciju da inspekciju šalje “pet-šest nastavnika” direktorica treba da zamijeni svojim odgovornim radom u sprovođenju zakona, a ne da dodatno produbljuje krizu u kolektivu odobravajući svađe zaposlenih na sjednicama NV, što je za njenog rukovođenja postala praksa, navodi se u reagovanju grupe zaposlenih.

Oni su demantovali i navode Bokan o “rješavanju vršnjačkog nasilja”. Zaposleni ističu da je “problem riješio roditelj ispisivanjem djeteta iz ove škole, usljed činjenice da ni tadašnja v.d. Ivana Mitrović zajedno sa Danijelom Bokan kao njenom pomoćnicom, nisu pokazale spremnost niti umijeće da pomognu djeci i roditeljima, što svjedoči Nastavničko vijeće škole, navodi se u dopisu”.

Oni su negirali i navode o povećanju broja upisanih učenika, ali tvrde i da su svjedoci prijetnji od strane Bokan nakon inspekcijskih nadzora gore navedenih inspektora, zbog čega su prinuđeni da brane svoje dostojanstvo od direktorice. Dalje navode da sumnjaju na koruptivne radnje, zbog čega se očekuje nadzor budžetske inspekcije i inspekcije rada.

Vjeruju da će ŠO razriješiti Bokan sa mjesta direktorice, na što ih obavezuje, kako zakonska, tako i moralna obaveza prema učenicima i zaposlenima ove škole.

DAN

Provjerite slična mjesta

Jezera, Medun i Duklja turistički aduti Podgorice

Oko 44.000 turista registrovano je u Podgorici do kraja aprila, a ostvareno je oko 86.000 …