Predsjednica PKCG dr Nina Drakić na Ekonomskom forumu u Vašingtonu potpisala Memorandum o saradnji u oblasti turizma

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić učestvovala je u radu Ekonomskog foruma jugoistočne Evrope koji su 20. i 21. maja, u Američkom kongresu u Vašingtonu, organizovali Transatlantska mreža lidera i Evropski centar Atlantskog vijeća.

Senatorka Jeanne Shaneheen  i kongresmen John Moolenaar dali su podršku ovom projektu, na kojem su učestvovali predstavnici administracije i poslovne zajednice SAD.

Ekonomski forum je okupio vladine zvaničnike, poslovne lidere i stručnjake iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Albanije, Kosova i Srbije, koji su razgovarali o načinima za unapređenje regionalne i transatlantske saradnje u više oblasti. „Diverzifikacija energije, prelazak na zelenu energiju, uključujući najsavremenije tehnologije”, „Da li je vrijeme za prisustvo američke banke na Zapadnom Balkanu?”, „Da li su se bankarski propisi poboljšali i koji su izazovi” i „Kako unaprijediti saradnju u turističkoj industriji između Jugoistočne Evrope i Sjedinjenih Država” , samo su neke od tema o kojima se razgovaralo tokom foruma.

Predsjednica Drakić govorila je tokom panela „Regionalna saradnja: Prevazilaženje barijera i unapređenje trgovine”, u kojem je učestvovala zajedno sa Kameron Verkerom, direktorom kancelarije za Evropu i Evroaziju, Ministarstva trgovine SAD, Vjekoslavom Vukovićem, predsjednikom Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Lulzimom Rafunom, predsjednikom Privredne komore Kosova, Danielom Mihajlovskom Vasilevskom, koordinatorkom u Privrednoj komori Sjeverne Makedonije i Nenadom Đurđevićem, savjetnikom predsednika Privredne komore Srbije. Moderator panela bila je Ilva Tare, viša stručna saradnica u Atlantskom vijeću.

Tokom panela, konstatovano je da je turistička saradnja zemalja Zapadnog Balkana i SAD važan put za jačanje njihove sveukupne ekonomske saradnje, rast i razvoj na novim osnovama usmjerenim na evropsku integraciju zemalja ovog regiona.

Predsjednica Drakić je kratko predstavila aktivnosti koje realizuje Privredna komora Crne Gore na unapređenju ambijenta za poslovanje i internacionalizaciji crnogorske privrede, kao i ekonomske trendove u našoj državi. Ona smatra da ne treba posebno objašnjavati važnost turizma za ekonomije Crne Gore i država regiona, pa je raduje što se intenziviranje privredne saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama upravo inicira u ovom sektoru.

Prema njenim riječima, forum predstavlja odličnu priliku za promociju regiona Zapadnog Balkana koji treba da kreira zajedničku turističku ponudu i prezentuje netaknutu prirodu, jedinstvo kulture, tradicije, prirodne ljepote i razne atrakcije „na području koje je potpuno neotkriveno i jedinstveno, a samim tim i interesantno za turiste iz SAD”.

– Daleka tržišta, kao što je tržište SAD, podrazumijevaju regionalne programe. Saradnjom koja uključuje javni sektor, privatni sektor i civilno društvo, kroz multilateralno partnerstvo i participativni proces, stvaraju se uslovi za rast turističkog prometa u oba pravca – istakla je predsjednica Privredne komore Crne Gore.

Drakić je sa saradnicima prisustvovala i tematskim panelima iz oblasti bankarstva, energetike, reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Drugog dana foruma, predsjednica PKCG dr Nina Drakić, zajedno sa predstavnicima komora zemalja Zapadnog Balkana, potpisala je Memorandum o saradnji u oblasti turizma. Riječ je o prvom koraku u okviru realizacije projekta „Jačanje transatlantske turističke  saradnje između privrednih komora Zapadnog Balkana i Sjedinjenih Američkih Država”. Željka Radak Kukavičić, koordinator Projekta, istakla je da je ovim činom stvorena platforma za realizaciju projekata koji su od zajedničkog interesa.

– Na nama je, da govoreći zajedničkim glasom, na tržištu SAD privučemo pažnju, ali na jedan drugačiji, pozitivan način. Zajedničke inicijative iz oblasti turizma koje u nekoj formi već postoje u regionu veoma  su značajne i ovo je korak više na putu ubrzavanja saradnje kako bi došli do konkretnih projekata koji  će doprinijeti rastu turističkog prometa i jačanju ekonomija svih zemalja – rekla je Radak Kukavičić.

Provjerite slična mjesta

Blokiraće Budvu, ako država ne preuzme Sveca

Mještani Pržna i Svetog Stefana krajem naredne sedmice blokiraće kružni tok na ulazu u Budvu, …