Odlazi vječni šarmer, Italijani ugasili evropsku proizvodnju legendarnog Fiata 500

Potajno i uz veliku diskreciju, čuveni Cinquecento je već napustio proizvodnu traku poljske tvornice Tychy. Fiat 500 je godinama bio najprodavaniji model italijanske marke, stoga će njegov odlazak iz Evrope biti jako bolan, a tranzicijski period do pojave nasljednika jako težak za italijansku marku.

Nakon skoro dvije decenije na tržištu, Evropu je napustio kultni Fiat 500 u svom modernom izdanju. Rokovi za implementaciju novih sigurnosnih propisa koji stupaju na snagu u julu su postali prekratki da bi legendarni Cinquecento zauzimao proizvodno postrojenje poljske tvornice, koje će ustupiti jeftinom kineskom modelu.

S obzirom da je Fiat početkom godine predstavio posebno izdanje FIAT 500 Collezione 1957, već tada se moglo naslutiti da je oproštaj puno bliži nego što se očekivalo. U najboljem slučaju proizvodnja je trebala biti razvučena do jula, ali Stellantisov plan da u pogone poljske fabrike ubaci montažne komplete malenog Leapmotor T03, ubrzao je odlazak Fiatovog vječnog šarmera

.

Stellantis više nema vremena za čekanje i želi na prodajnim tabelama u Evropi imati svoj pristupačni model. Ugovor s kineskim partnerom potpisan je još krajem prošle godine, tako da je Leapmotor sad zvanično 15. brend u Stellantis grupaciji, a maleni i jeftini model T03 će biti prvi model azijskog partnera proizveden na Starom kontinentu. Nestanak modela 500 bit će veliki problem za italijansku marku, jer će je uveliko smanjiti Fiatovu žetvu u ovom segmentu. Iako u ponudi ostaje 500 Electric, njegova prodaja u ovoj godini je toliko blijeda da ne opravdava poziciju nasljednika.

Fiat je oduvijek bio marka s velikim iskustvom u razvoju malih automobila, te trenutno jedinu nadu polaže u uspjeh nove Pande koja će biti predstavljena početkom jula, ali će u prodaju ići tek krajem godine. Italijane hvata panika, jer je to preveliki jaz između nestanka njihove prodajne “lokomotive” i dolaska Pande.

Klix

Provjerite slična mjesta

Jezera, Medun i Duklja turistički aduti Podgorice

Oko 44.000 turista registrovano je u Podgorici do kraja aprila, a ostvareno je oko 86.000 …