Lojpur: Reforma Fonda PIO je besmislena ako nema boljitka za penzionere

Crna Gora, koja je pritisnuta brojnim propustima u funkcionisanju Fonda PIO u protekle dvije decenije, nalazi se pred najvažnijim dijelom sveukupne reforme vlastitog društveno-ekonomskog sistema, navodi prof. Anđelko Lojpur.

Ili, kako je naveo Lojpur, još konkretnije, prijeko potrebnim izborom i implementacijom novog modela socijalnog sistema u cjelini, čime bi se, kada je u pitanju penzioni sistem, konačno stalo na put i otklonile njegove brojne manjkavosti i zadovoljile sve interesne grupe.

U osvrtu na najavljenu reformu Fonda PIO, koju je napisao za Udruženja penzionera Crne Gore – Za život dostojan čovjeka, Pokret penzionera i mjesnih udruženja Masline, Gornja Gorica, Ljubović, Gorica i Jedinstvo, istakao je da će se pred reformatore Fonda PIO naći niz otvorenih pitanja.

Reformu posebno usložnjavaju najave da će Fond PIO biti ukinut, da će se zaposlenima isplaćivati zarade u bruto iznosu, tako da će oni sami morati da odluče koji dio zarade će odvojiti za stare dane i slično.

– Reformisani model penzionog sistema treba da omogući adekvatan nivo prava i pruži socijalnu sigurnost svim korisnicima, što je moguće ako se preuzmu i primijene dobra rješenja iz uporedne prakse i ako Fond PIO prethodno i konačno bude osposobljen da opravda misiju koju sam naziv fonda podrazumijeva i zbog čega postoji, što do sada nije bio slučaj – navodi Lojpur.
Dobro osmišljenim izborom modela penzionog sistema izbjeglo bi se stanje gdje se godinama nepotrebno zavlači ruka u državni budžet kako bi se za ionako niske penzije nadomjestila potrebna sredstva za isplatu penzija, navodi on.

DAN

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …