Kineskom milijarderu oduzeto vlasništvo nad Interom, koštao ga je dug od 385 miliona eura

Kineski milijarder Steven Zhang više nije predsjednik Intera, niti je njegova grupacija Suning vlasnik ijednog dijela italijanskog kluba.

Većinsko vlasništvo nad Interom danas je zvanično preuzeo američki investicijski fond Oaktree Capital Management, iskoristivši pravo na 68,55 posto dionica kluba u slučaju da im Zhangov Suning ne isplati dug od 385 miliona eura.

Naime, Zhang je prije tri godine dogovorio 275 miliona eura posudbe od Oaktreeja, uz kamatnu stopu od 12 posto, a rok otplate postavljen je na 21. maj 2024. godine do 17:00 sati.

Suning dotad nije pronašao rješenje za isplatu dugovanja, niti prodao klub nekome od ponuđivača, pa je američki Oaktree imao potpuno pravo zavladati Interom.

“Svjesni smo velike odgovornosti prema zajednici i Interovom historijskom nasljeđu. Posvetit ćemo se dugoročnom uspjehu Nerazzurra i vjerujemo da su naše ambicije usklađene sa strastvenim navijačima u Italiji i širom svijeta. Početni cilj je operativna i finansijska stabilnost”, dio je saopštenja generalnog direktora i suvoditelja za Oaktreejevu globalnu strategiju Alejandra Canoa.

Ostaje se za vidjeti do koje će se mjere mijenjati garnitura kluba budući da je Cano kazao da Oaktree ima veliko poštovanje prema menadžmentu Intera i raduje se bliskoj saradnji.

KLIX

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …