Iz Ministarstva finansija za „Dan“ najavili korekciju primanja u javnom sektoru

Iz Ministarstva finansija u odgovorima za “Dan” saopštili su da ubuduće neće biti selektivnog pristupa uvećanju zarada u javnom sektoru. Najavljuju reformu u ovoj oblasti, te izmjenu Zakona o zaradama u javnom sektoru.

Selektivan pristup uvećanju zarada u prethodnom periodu doveo je do narušavanja jednog od osnovnih principa Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru koji podrazumijeva ujednačenost zarada za rad na istim ili sličnim poslovima i radnim mjestima koji zahtijevaju isti nivo odnosno podnivo kvalifikacija. Iz tog razloga za ovu godinu planirana je reforma u sistemu zarada za zaposlene u javnom sektoru. Radna grupa za pripremu izmjena i dopuna predmetnog zakona je u februaru tekuće godine počela sa radom uz podršku eksperata Svjetske banke, objasnili su iz Ministarstva finansija, odgovorajući na pitanja “Dana” o izmjenama ovog zakona i ključnim novinama koje se planiraju.

Iz ovog vladinog resora objašnjavaju da je cilj donošenja novog zakona utvrđivanje koeficijenata složenosti poslova na pravedan način, kao i uspostavljanje adekvatne gradacije zarada shodno nivou kvalifikacija, složenosti poslova i odgovornosti, primjena najboljih praksi u zemljama EU uz otvorenu komunikaciju i dijalog sa predstavnicima svih sindikata.

Osim navedenog, predlogom zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru preciznije će biti definisani pojedini pojmovi, jasno utvrđena prava na dodatke, naknade i ostala lična primanja zaposlenih u javnom sektoru – dodaju u Ministarstvu finansija.

Ministar finansija Novica Vuković ranije je saopštio da Ministarstvo finansija i Vlada u cjelini moraju zaustaviti neproduktivnu potrošnju kroz zakonski okvir i posebne mjere, te da je stoga novi sistemski zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, jedan od prioriteta izvršne vlasti.

Vuković je tada rekao da izdaci za bruto zarade i doprinose na teret poslodavca čine znatan dio tekuće budžetske potrošnje, podsjetivši da je samo tokom ove godine za bruto zarade planirano 675 miliona eura, što čini oko 25 odsto tekuće potrošnje. Naglasio je da su ti izdaci, u odnosu na godinu ranije veći za 40 miliona eura, dok su rebalansom budžeta za 2023. godinu za 92 miliona eura uvećani, u odnosu na izvršenje u 2022. Objasnio je da je uzrok povećanja primjena usvojenih granskih kolektivnih ugovora tokom prošle godine, kao i znatan rast broja zaposlenih.

DAN

Provjerite slična mjesta

Abazović: Šteta što gradonačelnik Podgorice nije Luka Rakčević

Rezulat Pokreta Evropa sad u Podgorici je napravio Jakov Milatović što znači da ipak, po …