Google ulaže milijardu eura u Finsku

Google je u ponedjeljak saopštio da će uložiti dodatnih milijardu eura u proširenje data centra u Finskoj. Zadnjih godina dosta je data centara otvoreno u nordijskim zemlja zbog hladnije klime u regiji, poreznih olakšica i obilne dostupnosti obnovljivih izvora energije.

Finski nordijski susjedi Švedska i Norveška nedavno su postali sve kritičniji po pitanju njihovog ugošćivanja, budući da neki stručnjaci tvrde da bi nordijske zemlje trebale koristiti svoje obnovljive izvore energije za proizvode poput “zelenog čelika”.

No, finski kapacitet vjetroelektrana samo se u 2022. godini povećao za 75 odsto, na 5.677 megavata, do te mjere da su za vjetrovitih dana cijene padale u negativnu vrijednost, prenosi Hina.

Stoga još uvijek postoje raspoloživi obnovljivi kapaciteti za data centre kao što je Googleov, koji koristi energiju vjetra.

Analitičari vjeruju da će se potrošnja energije data centara znatno povećati zbog brzog rasta upotrebe umjetne inteligencije, što je i Google naveo kao jedan od razloga iza svoje investicijske odluke, uz finski data centar Hamina koji već radi s 97 odsto energije bez ugljika.

CAPITAL.BA

Provjerite slična mjesta

Pribilović: Trenutno u Budvi boravi blizu 22.000 turista

Budva je ove godine imala veoma dobru predsezonu i početak ljetnje turističke sezone, saopšteno je …