Manjak farmaceuta ugrožava rad apoteka, najkritičnije na sjeveru

Diplomirani farmaceuti su izuzetno deficitaran kadar, a za državne apoteke najveći izazov je organizovati smjenski rad na sjeveru, kao i u manjim opštinama u južnoj i centralnoj regiji. Iz Monteframa za Portal RTCG su kazali da je neophodno dodatno zaposlenje farmaceuta, ali da ne postoji interesovanje.

Tokom rada apoteke obavezno je prisustvo barem jednog farmaceuta. Kada završi sa smjenom, on ne može napustiti radno mjesto dok ne dobije zamjenu.

Farmaceutski tehničar ne smije samostalno da obavlja apotekarsku djelatnost bez prisustva farmaceuta, kao i da izdaje ljekove. U slučaju odsustva farmaceuta, apoteka mora da prestane sa radom za vrijeme trajanja njegovog odsustva. Sve to je propisano Zakonom o apotekarskoj djelatnosti.

Ove uslove teško je obezbijediti onda kada se apoteke suočavaju sa deficitom diplomiranih farmaceuta. U državnim apotekama zaposleno je više farmaceutskih tehničara nego diplomiranih farmaceuta. 

Iz Montefarma su nam kazali da u njihovim apotekama ima 147 diplomiranih farmaceuta i sa njima u timu 184 farmaceutska tehničara.

“S obzirom na to da lanac naših apoteka čini 55 u svim opštinama u Crnoj Gori, uprkos izazovima u svakodnevnoj organzaciji smjenskog rada, sve apoteke u smjeni imaju najmanje jednog odgovornog diplomiranog farmaceuta (dipl. ph, mr ph ili dr pharm.)”, kazali su iz Montefarma.

Međutim, kako bi obezbijedili adekvatne i zakonom regulisane farmaceutske usluge građanima, kažu da su prinuđeni da u manjim opštinama i manjim gradskim naseljima raspoređuju farmaceute uz izdvajanje sredstava za odvojeni život ili prevoz, što je praksa već duži niz godina.

“Diplomirani farmaceuti su izuzetno deficitaran kadar, jer sem apoteka dio njih svoju profesiju obavlja u komercijalama-nabavkama, bolnicama i KCCG, predstavništvima proizvođača, Institutu za ljekove i medicinska sredstva itd”, poručuju iz Montefarma.

Slabo interesovanje farmaceuta za rad u apotekama u manjim opštinama

Tako je, kažu, najveći izazov organizovati smjenski rad na sjeveru, kao i u manjim opštinama u južnoj i centralnoj regiji.

Iz Montefarma su saopštili da na Zavodu za zapošljavanje nema zainteresovanih farmaceuta za obavljanje ove djelatnosti u manjim opštinama i gradskim naseljima.

„Montefarm kao državna ustanova ima obavezu da omogući građanima realizaciju recepata i pruži adekvatnu farmaceutsku uslugu u svim opštinama u Crnoj Gori, što podrazumijeva i manja naselja, isključivo vodeći se potrebama stanovnika a ne profitabilnošću, koja u navedenim okolnostima apsolutno nije moguća“, istakli su iz Montefarma.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Mujović: Elektroprivreda trpi velike gubitke zbog Željezare

EPCG trpi velike gubitke zbog rada Željezare. Pokrenuta je u prošlosti na način što jednostavno …