evropasad

Poslanice Kluba PES: Osuđujemo skandalozno ponašanje Stamatovića

Osuđujemo skandalozno ponašanje profesora dr Aleksandra Stamatovića, koji je docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, tokom gostovanja na TV Adria u emisiji sa Irenom Tatar “Neki to vole vruće”, saopštile su poslanice PES-a. 

Profesor dr Aleksandar Stamatović je svojim komentarom “gdje je gledao tokom cijele emisije” ponizio novinarku i sve žene u Crnoj Gori. Klasični čin seksizma, koji vrijeđa ljudsko dostojanstvo i narušava ljudska prava. Naglašavamo da posebnu težinu ima kada dolazi od profesora i to crnogorskog Univerziteta.

Upozoravamo na posledice zbog ovakvih poruka , prije svega mladim ljudima i studentima.

Ne prihvatamo da se ovakva situacija podvede pod “šala” niti bilo kakva druga forma “opravdanja” – ili ga možda uopšte neće biti?  

Što je najgore od svega, u javnom prostoru, sve je učestalije seksističko i mizogino ponašanje i to bez sankcija i nažalost sa malim brojem osuda. Gotovo da su postali uobičajeni govor mržnje i rodno zasnovano nasilje nad ženama u politici i javnom životu.

Zato je neophodna hitna reakcija na svim nivoima, od medija i obrazovnog sistema, do rješavanja govora mržnje kroz izmjene zakonodavstva. 

Osuđujemo ovakvo ponašanje u javnom prostoru jednog profesora i svaku sličnu poruku, bez obzira sa koje adrese dolazi.

Provjerite slična mjesta

Jezera, Medun i Duklja turistički aduti Podgorice

Oko 44.000 turista registrovano je u Podgorici do kraja aprila, a ostvareno je oko 86.000 …