ISTRAŽIVANJE: Državni službenici visoko zadovoljni poslom i prijatnošću radnog mjesta, smeta im sistem ocjenjivanja i nagrađivanja

Godišnji izvještaj Ministarstva javne uprave pokazuje visok nivo zadovoljstva među državnim službenicima u Crnoj Gori, ali i ukazuje na nekoliko ključnih oblasti za poboljšanje. Anketa sprovedena među 1.157 službenika pruža detaljan uvid u različite aspekte njihovog radnog iskustva.

Zadovoljstvo poslom je relativno visoko, sa srednjom ocjenom 3,93 od maksimalnih 5,0. Najveće nezadovoljstvo izraženo je zbog nedostupnosti informacija potrebnih za rad (15,4%) i vremenskih pritisaka (27,4%).

Iako je 71,5% zaposlenih zadovoljno prijatnošću radnog mjesta, 27,6% su nezadovoljni opremom. Zadovoljstvo radnim okruženjem varira, zavisno od resursa i podrške koje službenici dobijaju.

Postupci ocjenjivanja i nagrađivanja su ocijenjeni niže. Pravičnost i transparentnost su glavni problemi, sa 25,8% i 46,1% nezadovoljnih postupcima ocjenjivanja i nagrađivanja.

Većina službenika pozitivno ocjenjuje prilike za usavršavanje i stepen odgovornosti. Na primjer, 85,2% smatra da imaju značajnu samostalnost u radu, dok 87,4% razumije kako njihov rad doprinosi ciljevima institucije.

Međutim, 44,3% smatra da nema dovoljno uticaja na važne odluke, a 32,6% da njihov doprinos nije prepoznat. Ova dimenzija rada zahtijeva više pažnje kako bi se poboljšalo angažovanje zaposlenih.

Rukovodioci su generalno dobro ocijenjeni, ali 32,6% zaposlenih smatra da zadaci nisu pravilno raspoređeni, a 30,5% da rukovodioci ne reaguju adekvatno na loš rad. Komunikacija unutar institucija je ocijenjena visoko, iako 25,9% smatra da nisu pravovremeno obaviješteni o promjenama.

Postoji prostor za unapređenje organizacione kulture. Četvrtina zaposlenih smatra da njihova mišljenja nisu dovoljno uvažena i da se ne primjenjuju metodi koji osiguravaju visok kvalitet usluga.

Visok procenat zaposlenih (63,7%) osjeća snažnu pripadnost svojoj instituciji, dok 87,1% smatra da njihov rad doprinosi opštem dobru. Takođe, 59,7% bi preporučilo svoju instituciju kao poslodavca.

Većina ocjena za opšte blagostanje su visoke, ali 48,5% zaposlenih se ne osjeća svježe i odmorno u protekle dvije sedmice. Ova dimenzija zahtijeva dodatnu pažnju za poboljšanje opšteg stanja zaposlenih.

Zaključak: Istraživanje Ministarstva javne uprave otkriva visoke nivoe zadovoljstva među državnim službenicima, ali i nekoliko oblasti za unapređenje, posebno u segmentima ocjenjivanja, nagrađivanja i participacije. Ovi nalazi pružaju osnovu za strateške reforme koje bi mogle poboljšati radne uslove i efikasnost u državnoj upravi.

Prosječna plata u državnoj upravi je oko 950 eura, dok je prosječna plata u privatnom sektoru 25 odsto manja.

B.O.

Provjerite slična mjesta

Pribilović: Trenutno u Budvi boravi blizu 22.000 turista

Budva je ove godine imala veoma dobru predsezonu i početak ljetnje turističke sezone, saopšteno je …