Dokić: Rusi su trošili više novca

Ekonomski analitičar Davor Dokić smatra da je nerealno očekivati da će Crna Gora uspjeti da nadoknadi izgubljeno tokom zimske turističke sezone, iako očekuje da tokom ljeta našu državu posjeti veliki broj turista, koji će većinom stići sa nekih novih tržišta.

On je u razgovoru za “Dan” istakao da treba očekivati dobru ljetnju turističku sezonu.

– Očekujem da bude dobro. Otvorena su neka nova tržišta i prema najavama turističkih radnika trebalo bi da bude uspješno. Teško je, međutim, očekivati da nadnoknadimo minus koji smo napravili zimus. Zimske turističke sezone praktično nije ni bilo. Sada je na nama da odradimo što bolje naredne mjesece, kako bismo nadoknadili što se nadoknaditi može – kaže Dokić.

I na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore, održanoj na temu pripreme predstojeće ljetnje sezone, upućen je zahtjev Vladi do pomogne u ublažavanju posljedica loše skijališne sezone i time doprinese adekvatnoj pripremi predstojećih.

– Skijališna sezona bez ijednog sniježnog dana doživjela je neuspjeh i prouzrokovala velike gubitke za privrednike koji su je pripremali – konstatovano je na toj sjednici.

Oporavak turizma

Predsjedavajući Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Luka Bulatović kazao je na sjednici posvećenoj predstojećoj turističkoj sezoni da je uspješna prošlogodišnja ljetnja sezona uticala na dalji oporavak turizma u Crnoj Gori, sa zabilježenih 2.613.306 dolazaka turista (20 odsto više nego u 2022. godini i za jedan odsto manje u odnosu na 2019), koji su ostvarili 32 odsto više noćenja nego 2022. godine, ili za 13 odsto više nego 2019. godine.

Ukupni prihodi od turizma u 2023. godini, prema podacima Centralne banke Crne Gore, iznose 1,515 milijardi eura i veći su za 44 odsto u odnosu na 2022. godinu, a za 38 odsto u odnosu na 2019.

– Prihodi su ostvareni kroz povećanje cijena na talasu inflacije. Stopa zauzetosti hotela kreće seu rasponu od 26,3 odsto u novembru do 78,9 odsto u avgustu, što ukazuje na visoku sezonalnost i da u Crnoj Gori egzistira model masovnog ljetnog turizma po višim cijenama, ali sa nešto manjom zaradom jer su troškovi poslovanja veći. Investiranje je otežano jer su kamatne stope više, a neizvjesnost je visoka na kratki i srednji rok – rekao je Bulatović.

Dan

Provjerite slična mjesta

Kovač: Formiranje političkog pokreta u toku

“Vidim prostor za političko angažovanje, proces formiranja političkog pokreta je u toku. Vremenska odrednica je …