Dekolonizacija na Pacifiku: Kako je došlo do pobune protiv Francuske

Francuski predsjednik Emanuel Makron koji je od februara 2024. pa i cijeli mart prijetio da će poslati francuske vojne trupe u Ukrajinu dobio je mnogo gori problem nego što je mislio.

Izgleda da će spasavanje Evrope od Rusije, pričekati jer kako stvari stoje pobuna u Novoj Kaledoniji francuskoj prekomorskoj teritoriji koja se nalazi udaljena više od 16.000 km od Pariza polako izmiče kontroli, piše u analizi “TV Front”.

Pobuna je počela kao protest protiv francuskih vlasti, a onda su uslijedili sukobi sa policijom, napadi, otimanje oružja protivnika Francuske i težnji da ovo maleno ostrvrce u Pacifiku bude slobodno.

Francuska je optužila da iza ove pobune zbog koje su morali da iz Pariza avionima pošalju specijalce Žandarmerije GIGN i Nacionalne policije RAID stoji Azerbejdžan. Mnogi su se pitali kakve veze ima Ilham Alijev predsjednik Azerbejdžana sa ovom pričom, a uzrok je navono nađen u približavanju Francuske i Jeremnije koje grade strateški savez, a jermenski premijer Nikolaj Pašinjan već polako modernizuje i oprema vojsku francuskim naoružanjem i sprema za povratni udar na Azerbejdžan od koga su u nedavnom kratkom ratu izgubili cio Nagorno Karabah poslije čega je Jerevan raskrstio sa Rusima.

Međutim, autor teksta, u razgovoru sa dobro upućenim izvorima koji prate dešavanja u Francuskoj smatraju to više kao odličnu dimnu zavjesu, jer zapravo lakše je pričati o dalekom Azerbejdžanu umkesto jednom krupnijem igraču koji polako želi da istisne evropske igrače iz zone Pacifika, a kojima lokalno stanivištvo nimalo nije naklonjeno, a to su prije svega Australija, Francuska i SAD.

Novi globalni igrač je zapravo Kina.

Neko bi postavio zašto Francuska iako je nedavno tu državu posjetio lično kineski predsjednik Si Đinping. Jednostavno obrazloženje je sasvim realno, Francuska je daleko geografski od Nove Kaledonije, stanovištvo nema nikakve koristi od francuskih vlasti, a vrijeme prebacivanja i troškovi slanja vojske su mnogo veći nego da to naprimjer uradi Australija.

Australija se suočila sa jednom takvom pobunom sredinom novembra 2021 na Solomonovim ostrvima kada su u toj pacifičkoj državici nastali neredi pošto je premijer te države raskinuo veze sa Tajvanom i približio se Kini. Uslijedili su neredi slični ovima na Novoj Kaledoniji. Da bi uspostavili red Australija je poslala 200 vojnika i policajaca.

Kako je počelo

Odluka da Kina postane strateški partner Solomonovih ostrva datira iz 2019. godine, kada je premijer Sogovare naljutio građane najnaseljenije provincije Malaite i prekinuo diplomatske veze sa Tajvanom i normalizovao odnose sa Kinom, a zatim se pridružio inicijativi “Pojas put”.

Na tu vladinu odluku pobunili su se lokalni lideri Malaite, koji su se žalili da centralna vlada namjerno zanemaruje njihov region. Oni su se usprotivili vlastima i nastavili samoinicijativno da održavaju veze sa Tajvanom, zbog čega su počeli da primaju ogromnu finansijsku pomoć od Tajpeja i Vašingtona. Poslije formiranja pakta AUKUS, kao protivteža Kineskom uticaju, na Pacifiku, došlo je do nereda.

NEZAVISNE

Provjerite slična mjesta

Pribilović: Trenutno u Budvi boravi blizu 22.000 turista

Budva je ove godine imala veoma dobru predsezonu i početak ljetnje turističke sezone, saopšteno je …