Spajić: Budimo dobri preci svojim potomcima, jer najbolje tek dolazi

Budimo dobri preci svojim potomcima, jer najbolje tek dolazi, poručio je večeras predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić na prijemu u Vili Gorica koji je priređen povodom obilježavanja Dana nezavisnosti.

Ali zapitajmo se, kaže, “šta smo to utkali u njenu vječnost”?!

“Poštovane građanke i građani, nešto je više od pola godine kako ste mi ukazali povjerenje da budem na čelu 44. Vlade sa zadatkom da Crnu Goru vodimo putem daljeg napretka. Postavili smo tri ključna prioriteta koja se odnose na: ravnomjeran, ubrzani ekonomski razvoj, ubrzavanje evropskih integracija i vladavinu prava. Sa ove vremenske distance, možemo reći da smo u relativno kratkom periodu postigli zapažene rezultate na planu stvaranja uslova za unapređenje saobraćajne infrastrukture kao jednog od ključnih preduslova ukupnog privrednog rasta”, naglasio je Spajić.

Premijer je poručio da svih 14 dionica auto puteva i brzih cesti su u fazi pripreme za realizaciju.

“Zahvaljujući preduzetim aktivnostima, skoro godinu i po dana ranije nego što je planirano, otpočeće izgradnja druge dionice autoputa Mateševo – Andrijevica. Na taj projekat nadovezaće se i izgradnja brzih autocesti nakon čega ćemo imati oko 500km moderne saobraćajne infrastukture – odnosno 260 km autoputa i 220km brzih autocesti koje će bolje povezati Crnu Goru, unutar zemlje ali i sa regionom i Evropom, i to sve do kraja 2023. godine”, istakao je premijer.

U tom smislu, prema njegovim riječima, neće zaostajati ni željeznica za čiju je rekonstrukciju već obezbijeđeno preko 100 miliona eura bespovratne pomoći od naših prijatelja iz Evropske unije.

“Istovremeno, naša administracija je za kratko vrijeme pripremila vrlo ambicioznu reformsku agendu kojom će konkurisati za sredstva u programu Plana rasta Evropske unije, po kom osnovu će Crna Gora imati na raspolaganju skoro pola milijarde eura. U smislu pripreme za projekte u infrastrukturi možemo reći da ovim aktivnostima praktično polažemo temelje za bolju budućnost i nas i naše djece”, kazao je Spajić.

Takođe, premijer je kazao da paralelno sa ovim procesom, a na liniji obećanja, u samo dva mjeseca mandata “stvorili smo uslove za povećanje minimalne penzije na 450 eura i to za 74 hiljade naših građana”.

“Dok je nedavnom odukom Vlade, omogućeno i rješavanje pitanja srazmjernih penzionera kako bi i ovi naši sugrađani već početkom naredne godine dobili uvećane penzije. Kazao sam, 450 eura je potrebno za minimum ljudskog dostojanstva i Vlada Crne Gore je dužna da to pravo i obezbijedi. I zato, vrlo mi je važno da i ovom prilikom poručim – Drage građanke i građani Vaše penzije su sigurne”, naglasio je Spajić.

A osim penzija i druga obećanja, kaže on, “biće realizovana u predviđenim rokovima”.

“Ipak, na liniji naših ostalih prioriteta, osim ekonomske država mora biti garant pravne sigurnosti kao baze za sve reformske procese kojima naše društvo mijenjamo na bolje. Izvršna vlast u tom smislu pouzdan je oslonac zakonodavnoj i sudskoj vlasti – da ne samo u granicama naših mogućnosti, već i preko njih, vladavina prava od ideala postane naš standard. Koliko ćemo u tome uspjeti i te kako zavisi od svakog od nas pojedinačno”, istakao je Spajić.

Stoga premijer je posebno istakao da su na tom planu u okviru ove parlamentarne većine, a nerijetko i uz podršku opozicije, “donijete odluke koje su rezultirale i napredovanjem u pregovaračkim poglavljima 23 i 24”.

“Zahvaljujući takvoj Crnoj Gori mi već u junu čekamo pozitivan IBAR što daje novu nadu našoj evropskoj perspektivi. A nada za Crnu Goru je i nada za čitav region. Možda će zvučati pretenciozno ali našim napredovanjem na planu približavanja Evropskoj uniji dat je novi vjetar u leđa i našim susjedima – a ideja evropeizma na velika vrata vraća se, čini se, čak i kod onih koji su počeli da gube vjeru u evropsku perspektivu”, kazao je Spajić.

Stoga se svojim djelovanjem na regionalnom planu, prema njegovim riječima, iznova “potvrđujemo kao podrška našim najbližim susjedima da prevazilaze prošlost i sa vjerom gledaju u zajedničku, evropsku budućnost napretka”.

” Uvjeren da su rezultati iza nas sjajni, a oni pred nama još bolji ostaću posvećen napretku Crne Gore svakog dana svog mandata i svog života. Ubijeđen da za Crnu Goru nabolja vremena tek dolaze, a Crna Gora, da bi bila vječna, mora biti izvrsna. Večeras, u prilici koja je posvećena Danu naše nezavisnosti, odajemo omaž izvrsnosti i riječ prepuštam uspješnim mladim ljudima koji već jesu (ali i tek će!) pokazati kako su rad, disciplina i težnja za najvišim rezultatima – ono najbolje što možemo dati svojoj zemlji. Njima, koji su nam primjeri i koji ne odustaju”, poručio je Spajić.

Budimo dobri preci svojim potomcima, kaže, “jer najbolje tek dolazi”!

“Srećan Dan nezavisnosti, i da je vječna Crna Gora”, zaključio je Spajić.

CdM

Provjerite slična mjesta

Kovač: Formiranje političkog pokreta u toku

“Vidim prostor za političko angažovanje, proces formiranja političkog pokreta je u toku. Vremenska odrednica je …