Prva “Anom optužnica” vraćena SDT-u: Traže naredbu za dostavljene dokaze

Optužnica SDT- a protiv okrivljenih za stvaranje kriminalne organizacije, šverc droge i teško ubistvo putem podsterekavanja, prva u Crnoj Gori zasnovana na dokazima sa aplikacije “Anom”, vraćena je na dopunu.

Odluku je donio Viši sud u Podgorici. Optuženi su Milan Janković, Toni Junčaj, Darko i Božidar Vukčević, Slađan Đinović, Spasoje Zlatičanin, Alen Đoljević, Filip Krstonijević i Milan Milović. Dokaze su dostavile SAD, tačnije FBI. Ipak, nije utvrđeno koja je “treća zemlja” koja je “raskrinkala” aplikaciju “Anom” i dokaze dostavila službi FBI. Tako, kako piše u odluci suda, ne može se na “vjerodostojan način provjeriti kako i po čijem nalogu je FBI došao do podataka koji su predstavljeni u predmetnoj optužnici”.

Branilac optuženih Jankovića i Milovića, advokat Nikola Ivanović, za “Dan” je pojasnio da ovakvi podaci nikada nisu dostavljeni bilo kome pa ni Njemačkoj, zbog čega je potpuno opravdano očekivati da se po nalozima iz rješenja suda neće moći ni postupiti.

Upravo ono na što sam ukazao prilikom ročišta za kontrolu optužnice, a to je između ostalog nepostojanje naredbe ili bilo koje druge dokumentacije navodne treće zemlje kao ni sami identitet te treće zemlje, vijeće Višeg suda je prihvatilo i uvažilo. U prilog ovakvim tvrdnjama dostavljena je i praksa njemačkih regionalnih sudova u identičnim predmetima., kaže Ivanović.

DAN

Provjerite slična mjesta

Pribilović: Trenutno u Budvi boravi blizu 22.000 turista

Budva je ove godine imala veoma dobru predsezonu i početak ljetnje turističke sezone, saopšteno je …