Kina i Crna Gora prijateljstvo baštine godinama, saradnju nastaviti u energetici i saobraćajnoj infrastrukturi

Prijateljstvo koje baštine Kina i Crna Gora može se pratiti decenijama, poručio je ambasador NR Kine u Crnoj Gori Fan Kun. Iako su geografski udaljene, Crna Gora i Kina, kaže ambasador Kun, bliske su po kulturnoj razmjeni, a na pomolu su i mnogi projekti iz energetike i saobraćajne infrastrukture.

„S obzirom na to da živimo u društvu napredne naukei tehnologije, i naprednog saobraćaja, nekada nam se čini, kako to kaže kineska izreka, da ono što nam je bilo na nebeskoj granici, sada nam je opipljivo pred očima. Tradicionalno prijateljstvo koje baštine Crna Gora i Kina zaista se može pratiti decenijama“, istakao je ambasador NR Kine Fan Kun na manifestaciji Otvoreni dan „Suverenitet, bezbjednost i razvoj Kine“, koji je upriličen u kineskoj ambasadi u Podgorici.

Pored članova ambasade, događaj su upriličile i brojne zvanice koje su imale priliku da čuju posebnosti saradnje Crne Gore i Kine.

Zvanice su slušale i o istorijatu Tajvana. Naime, spot o „prenosiocu duša“, koji je praćen kompozicijom „Čekam te da se vratiš kući“, za Kineze ima i posebno značenje.

„Metafora se odnosi na kineski Tajvan i na kopnenu Kinu koja čeka Tajvan da se vrati kući i da se ujedini. U ovom spotu radnja prati slučaj člana seoske zajednice koji je preuzeo zadatak da posmrtne ostatke Kineza sa Tajvana, prenosi u kopnenu Kinu, kod porodice i prijatelja preminulog. Zbog te dirljive uloge, Kinezi su mu dali nadimak „prenosilac duša“, navodi ambasador Kun.

Na putu do kuće, „prenosilac duša“ se, kaže Kun, prema posmrtnim ostacima u urni, ophodi s puno poštovanjem. Za urnu rezerviše posebnu avio-kartu, mjesto u avionu, kao i krevet u hotelskoj sobi. U spotu koji su zvanice gledale, „prenosilac duša“ do Kine je donio urnu sestrama preminulog koje ga nijesu vidjele 70 godina.

Istorijska pozadina priče o Tajvanu, kaža ambasador, datira iz 1949. godine, tokom Drugog svjetskog rata. Naime, nakon rata sa Japanom, Kina je ratovala u svojim granicama, zbog čega je došlo do građanskog rata između Komunističke partije i Kuomintanga. Poslije rata, Tajvan je naselio Kuomintang gdje je, pored Kineza, živio mali broj nacionalnih manjina.

Tajvan je, ističe ambasador, uvijek pripadao Kini.

„Ljudi na Tajvanu su Kinezi i to se nikada neće promijeniti“, naglasio je ambasador Kun.

Posjetiocima manifestacije Otvoreni dan predstavio je i video-spot o kineskoj oblasti Sinđang. Ta oblast je često u javnosti pogrešno predstavljena, zbog čega se čini nerazvijenom i nedovoljno emancipovanom. Međutim, u spotu dvoje turista je oduševljeno savremenošću i mogućnostima koje Sinđang pruža.

„Istorija Sinđanga je veoma bogata i sadržajna. Čak 60. godine prije nove ere, ova oblast bila je u sastavu kineske države. Sinđang je oduvijek bio mjesto stapanja više različitih naroda i etniciteta.“, ukazuje ambasador i podsjeća da je Kina velika zemlja, sa velikom populacijom, među kojom je i veliki broj manjina.

S vremena na vrijeme, kaže, dese se nesuglasice što je, ističe ambasador Kun, prihvatljivo.

„Uvijek treba nastojati prikazati stvari iz pravog ugla i što je moguće objektivnije“, ukazuje Kun.

Pored njega, na manifestaciji je govorio Đin Šan, koji je studirao srpski jezik, a prije dvije godine je došao u Crnu Goru spreman da dijeli znanje, kulturu i dobru saradnju sa Crnom Gorom.

Prva stvar koju je čuo o Crnoj Gori je da je ekološka država, što je Đin Šana inspirisalo da upravo u Crnoj Gori prenosi svoje znanje o novoj energetici i obnovljivim izvorima energije koji čuvaju životnu sredinu. Objasnio je i kako to izgleda u Kini.

„Prošle godine instalisani kapacitet električne energije iz obnovljih izvora iznosio je 1,4 milijardi kilovatsati što je više od polovine ukupnog instalisanog kapaciteta električne energije u Kini“, naveo je Đin Šan.

Kako spojiti prirodu i energetiku, Đin Šan je objasnio na primjeru pustinje u provinciji Ćinghaj, koja je pretovrena u pašnjak na kojem su solarni paneli.

„Ovo je win-win situaicja. Istovremeno se pomaže lokalnim stanovnicima, a ubrzan je i proces očuvanja životne sredine“, objasnio je Đin Šan.

O najnovijim dometima Kine u saobraćajnoj infrastrukturi, u ime kompanije CRBC, koja je gradila prvu dionicu crnogorskog auto-puta Bar-Boljare, govorio je Tang Džengjen. Podsjetio je na staru kinesku poslovicu koja kaže – Ako želiš da budeš bogat, gradi puteve.

„Kineska infrastruktura postaje globalna. Pelješki most u Hrvatskoj je primjer. To je kineski projekat u Evropi, velikog obima. Taj posao je kinesko preduzeće dobilo na konkursu, u fer konkurenciji. Pelješki most donio je Hrvatskoj ekonomski i društveni razvoj. Poboljšan je kvalitet života. Od velikog značaja je i za produbljivanje dobrih odnosa Kine i EU“, istakao je Džengjen, koji je u CRBC-iju na poziciji menadžera za administraciju i marketing.

Podsjetio je na značaj koji je ta kompanija imala u saobraćajnoj infrastrukturi Crne Gore.

„Završetak prve dionice auto-puta Smokovac-Mateševo je u velikoj mjeri poboljšao razvoj privrede u Crnoj Gori, posebno u nerazvijenim sjevernim područjima“, naglasio je Džengjen.

Ukazuje i na značaj brze željeznice koju su kineske kompanije nedavno završile u Srbiji, na relaciji Beograd – Novi Sad. Da Crna Gora ima potencijala za savremene, ali i tradicinalne projekte u infrastrukturi, poručuje Džengjen.

„Više puta sam čuo da nekoliko opština u Crnoj Gori, uključujući i glavni grad, ima planove za pametne gradove i pametne parkinge. Kineske firme su spremne da sarađuju u svim oblastima infrastrukture. Cilj su uzajmna korist i poboljšan život građana“, zaključio je Džengjen.

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …