Spajić najpopularniji političar

Građani Crne Gore najviše vjeruju premijeru Milojku Spajiću, a kada su mediji u pitanju najviše povjerenja imaju u Televiziju Crne Gore, pokazalo je najnovije istraživanje.

SpajićSpajić (Foto: gov.me)

Anketu je sproveo Centar za istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) od 2. februara do 5. marta, na uzorku od 1.036 ispitanika u Crnoj Gori. Obuhvaćene su i ostale zemlje regiona. 

Kada je u pitanju povjerenje u političare, najbolje ocjene dobio je premijer Spajić, odnosno 11 odsto. Slijede Jakov Milatović, Milo Đukanović, Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Andrija Mandić, Milan Knežević, Danijel Živković, Ervin Ibrahimović…

U Crnoj Gori vjerske institucije i dalje imaju najviše povjerenja, zatim slijede vojska, predsjednik države, premijer, policija…

Kada je u pitanju povjerenje u medije, najveći broj crnogorskih građana saopštilo je da najviše povjerenja imaju u Televiziju Crne Gore. Slijede Televizija Vijesti, portal Vijesti, Prva TV, CDM, Nova M…

U Crnoj Gori 42 odsto ispitanika i dalje navodi televiziju kao medij koji najčešće prati. Slijedi sa 32 odsto internet, 19 odsto je navelo društvene mreže, a 1 odsto radio i štampani mediji. 

Kao vrlo dobar ili donekle dobar rad Vlade ocjenjuje većina crnogorskih građana. Ukupno 51 odsto anketiranih navelo je da kao vrlo dobro ili donekle dobro ocjenjuje rad aktuelne vlade. 

Lošije ocjene Vlada je dobila od 39 odsto ispitanika. 

U Crnoj Gori 56 odsto ispitanika smatra da je korupcija veoma ozbiljan problem, a 33 odsto da je donekle ozbiljan problem. Kada je u pitanju oblik korupcije u Crnoj Gori, 22 odsto je navelo davanje novca ili poklona, 21 odsto zloupotrebe položaja u ličnu korist, 15 odsto krađa ili namjerna zloupotreba javnih sredstava, 3 odsto je navelo iznudu a interesentno je da je 17 osto navelo donošenje odluka na osnovu ličnih veza umjesto profesionalnih zasluga.

Takođe, u Crnoj Gori su podijejeljena mišljenja i po pitanju inicijative Otvoreni Balkan, s tim da većina ipak podržava tu inicijativu. 

Prema anketi, 54 odsto je saopštilo da ptpuno ili donekle podržava Otvoreni Balkan. Primjetan je i rast podrške članstvu u EU pa tako 79 odsto anketiranih ističu da bi na referendumu glasali za pridruživanje EU. To je porast u odnosu na 2022. kada je 71 odsto ispitanika navelo da bi na referendumu glasalo za članstvo u EU. U Crnoj Gori većina građana ulogu NATO-a u svijetu vidi donekle ili potpuno kao pozitivnu, a isto je i sa odgovorima na pitanje da li je članstvo u NATO bilo pozitivno u odnosu na vašu državu. 

Većina građana (39 odsto) zalaže se za puno članstvo Crne Gore u NATO, s tim što je 2022. to iznosilo 41 odsto. 

Interesantno je i da nacionalizam velika većina u Crnoj Gori vidi kao problem. Da je to veliki problem smatra 28 odsto građana, a 41 odsto smatra da je to donekle problem. 

Za građane Crne Gore ekonomija odnosno rast cijena je najveći problem sa kojim se zemlja danas suočava. To je stav 38 odsto anketiranih. S druge strane, 15 odsto je navelo nezaposlenost, 13 odsto korupciju, a 7 odsto kriminal i javnu bezbjednost. 

Interesantno je i da predsjednik države, premijer i Parlament imaju najbolje ocjene kada je u pitanju postojanje iskrene volje da se zemlja izbori protiv korupcije.

RTCG

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …