Ruska nafta i dalje stiže u EU zbog rupe u sankcijama

Američki list Politico piše da Turska maskira rusku naftu kao svoju i izvozi je u Evropsku uniju, donoseći Rusiji milijarde profita, iskorištavajući rupu u sankcijama.

Istraživanje Centra za istraživanje energije i čistog zraka (CREA) i Centra za proučavanje demokratije (CSD), pokazuju da se čini da ruska nafta teče u EU preko Turske u velikim količinama.

Viši analitičar CSD-a za energetiku kaže da je Turska postala strateško usputno mjesto za ruske naftne proizvode, koji se preusmjeravaju u EU, generirajući stotine miliona poreznih prihoda za Kremlj.

Od februara 2023. do februara 2024. Turska je povećala kupovinu iz Rusije za 105 posto u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci. U istom periodu turski izvoz goriva u EU skočio je za 107 posto.

“To ne znači da je svaki teret goriva koji stiže u EU iz Turske ruski. Turska ima rafinerije koje mogu preraditi gotovo milion barela sirove nafte dnevno. A turske kompanije također vjerojatno preprodaju nešto neruskog goriva u EU”, navodi se u izvještaju.

Općenito, shema kroz koju rusko gorivo stiže u EU povezana je s rupom u sankcijama. Uprkos ograničenjima, postoji dopuštenje za uvoz “mješanog” goriva u EU ako je označeno kao nerusko.

Prema istraživanju, ova je shema Moskvi donijela do tri milijarde eura iz samo tri luke (Ceyhan, Marmara Ereğlisi i Mersin) u 12 mjeseci nakon što je EU zabranio rusko gorivo u februaru 2023.

Na primjer, jugoistočna luka Ceyhan ima ograničene cestovne i željezničke veze s rafinerijama, što joj daje malo sredstava za primanje velikih pošiljki goriva osim tankera koji su usidreni na njezinim terminalima.

Od februara 2023. do 2024. luka je primila približno 22 miliona barela goriva, od čega je 92 posto došlo iz Rusije, trostruko više od količine koju je uvezla iz Moskve prethodne godine. U istom razdoblju 85 posto izvoza goriva iz luke otišlo je u EU.

Slična situacija događa se u zapadnoj luci Marmara Ereğlisi i južnoj luci Mersin. Obje su luke pokazale slične godišnje skokove ruskog uvoza – udvostručenje u Marmara Ereğlisiju i utrostručenje u Mersinu – što se poklopilo s porastom izvoza u EU.

Carinske vlasti u Grčkoj, jednom od najvećih uvoznika takvog goriva, izjavile su da provode “odgovarajuće kontrole u fazi carinjenja i nakon toga” te da “do danas nisu otkriveni nikakvi prekršaji”.

Međutim, u izvještaju se objašnjava da se u praksi provjerava dokument koji ukazuje na porijeklom tereta, nazvan “potvrda o porijeklu”.

Uvoz goriva s ruskim dokumentima u velikoj je mjeri nezakonit prema zakonu EU-a, ali jednostavno “rebrandiranje” Turskih starih isporuka novim turskim certifikatom nije.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Mujović: Elektroprivreda trpi velike gubitke zbog Željezare

EPCG trpi velike gubitke zbog rada Željezare. Pokrenuta je u prošlosti na način što jednostavno …