POBJEDA: Tekst Nacrta rezolucije bez amandmana Vlade Crne Gore

Bez amandmana Vlade Crne Gore

Generalna skupština UN-a glasaće 23. maja, nakon nekoliko odgađanja, o Nacrtu rezolucije o međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici. Juče je, kako je saopštila Al Jazeera Balkans, objavljen tekst Nacrta rezolucije u kojem nema amandmana koje je podnijela Vlada Crne Gore.

Formalni predlagači rezolucije su Njemačka i Ruanda a sponzori više od 20 drugih država među kojima su i najuticajnije zapadne zemlje poput SAD, Velike Britanije, Francuske i Italije.

Predlagači rezolucije pozivaju se na Povelju UN-a, Opštu deklaraciju o ljudskim pravima i Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, te podsjećaju na Rezoluciju Savjeta bezbjednosti 819 od 16. aprila 1993, kojom se Srebrenica proglašava zaštićenom zonom, potom na Rezoluciju 827 od 25. maja 1993. o osnivanju Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju i Rezoluciju 1966 od 22. decembra 2010. godine o osnivanju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Podsjeća se na sve presude Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, posebno njih osam koje sadrže osuđujuće presude za zločin genocida protiv Bošnjaka, počinjen u Srebrenici 1995. godine.

– Države treba da okončaju nekažnjivost i, u tu svrhu, temeljito istraže i krivično gone, u skladu sa svojim relevantnim međunarodnim pravnim obavezama i svojim domaćim pravom, osobe odgovorne za takva djela, kako bi se izbjeglo njihovo ponavljanje i tražio održivi mir, pravda, istina i pomirenje – navode autori rezolucije.

Rezolucijom se, kako je napisano u prvom, od sedam stavova, koliko ih ima u predloženom Nacrtu ovog dokumenta, odlučuje da li da se 11. jul proglasi međunarodnim danom sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995, koji će se obilježavati svake godine.

U stavu dva se kaže da se „bezrezervno osuđuje svako negiranje genocida u Srebrenici kao istorijskog događaja, te podstiču države članice da poštuju utvrđene činjenice, uključujući razvijanje odgovarajućih programa kroz svoje obrazovne sisteme, idući u pravcu sprečavanja negiranja i iskrivljavanja, te ponavljanja genocida u budućnosti.

Takođe, kako je navedeno u stavu tri Nacrta, bez rezerve se osuđuju radnje koje veličaju one koji su osuđeni za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid pred međunarodnim sudovima, uključujući odgovorne za genocid u Srebrenici.

U stavu četiri ističe se važnost završetka procesa pronalaženja i identifikovanja preostalih žrtava genocida u Srebrenici i njihove dostojanstvene sahrane, te se poziva na nastavak procesuiranja počinilaca genocida u Srebrenici koji tek treba da se suoče s pravdom.

– Podstiču se sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, prema potrebi, i međunarodnog običajnog prava o sprečavanju i kažnjavanju genocida, s dužnim obzirom na relevantne odluke Međunarodnog suda pravde – piše u stavu pet Nacrta rezolucije o međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici.

Stavom šest zahtijeva se od generalnog sekretara da uspostavi program informisanja pod nazivom „Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacije“, koji započinje svoje djelovanje pripremama za 30. godišnjicu 2025, te se, takođe, traži od generalnog sekretara da ovu rezoluciju iznese u javnost u svim državama članicama, organizacijama sistema UN-a i organizacijama civilnog društva za odgovarajuće poštovanje.

– Rezolucijom se pozivaju sve države članice, organizacije sistema UN-a, druge međunarodne i regionalne organizacije i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne učesnike na obilježavanje Međunarodnog dana, uključujući posebna obilježavanja i aktivnosti u znak sjećanja i odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici 1995, kao i odgovarajuće aktivnosti obrazovanja i podizanja javne svijesti – navedeno je u sedmom stavu Nacrta rezolucije o međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih …