Poznati kuvar o problemima u ugostiteljstvu: Restorani će možda raditi tri ili četiri dana sedmično

Englesko-francuski kuhar Michel Albert Roux, koji ima dvije Michelinove zvijezde, napomenuo je na poteškoće u ugostiteljstvu, a za koje smatra da ih je uzrokovala i generacija Z (osobe rođene u periodu od kraja 90-ih do 2010. godine).

Ovaj poznati kuhar je u intervjuu za britanski list Telegraph, uoči otvaranja svog novog restorana Chez Rouz u centru Londona, konstatovao da se ugostiteljstvo mora promijeniti kako bi radno vrijeme bilo fleksibilnije.

“To što sam ja radio 80 sati sedmično ili više, ne znači da bi toliko trebala raditi sljedeća generacija. Naprotiv. To je nešto čime se moramo pozabaviti u ovoj djelatnosti”, poručio je.

“To će u konačnici značiti da će posjete restoranu biti skuplje te da vaš omiljeni restoran više neće raditi svaki dan. Možda će raditi tri ili četiri dana sedmično”, rekao je.

Ugostiteljstvo je poznato kao djelatnost u kojem radno vrijeme nije u prilog radnika. Prema riječima Rouxa, pravi problem je nastao nakon pandemije koronavirusa, kada se povećao broj onih koji više ne žele raditi vikendom. Mladi umjesto toga, kako je istakao, radije rade na isporuci paketa, i to onda kada oni žele.

KLIX

Provjerite slična mjesta

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih …