ZEČEVIĆ: MMF-OVA MATRICA KOJA JE UNIŠTILA EKONOMIJU LATINSKE AMERIKE

Vjerovatno ste svi pročitali izvještaj MMF-a gdje se upozorava da bi dalji rast plata i penzija u Crnoj Gori mogao podići dug i ugroziti finansiranje državnog budžeta.

Piše: Predrag ZEČEVIĆ

MMF, u izvještaju koji je ovih dana postao hit, Crnoj Gori veoma suptilno predlaže matricu iz 80-tih godina te svjetske finansijske organizacije:

A)poreska disciplina i sniženje javne i lične potrošnje (čitaj: rigorozna štednja, niže plate i penzije, skuplja struja i privatizacija svega i svačega)

B)Niže poreze i povećanje poreske osnovice (Čitaj: Svali poreze na obične građane i najsiromašnije slojeve stanovništva)

Pomenuta MATRICA koju je MMF zbog jeftinih kredita nametnuo zemljama Srednje i Južne Amerike, imala je isti efekat kao nuklearna bomba:  razaranje ekonomije Latinske Amerike i zemalja u razvoju i dugoročne posljedice koje su trajale još 10-15 godina.

Ceh je prvi platio Meksiko koji je bankrotirao 1982. godine, a onda su redom padale ekonomije zemalja španskog i portugalskog govornog područja. Sve je to dovelo do brutalnog osiromašenja najširih slojeva stanovništva.

Argentina je objavila bankot 2001. godine, a 2002. godine Brazil je morao tražiti ogromni zajam kako bi se spasio od bankrota.

Nakon odustanka od MMF-ove matrice, ekonomije zemalja Latinske Amerike su se značajno oporavile, a o tome kako je MMF uništio ekonomije zemalja u razvoju najbolje je objasnio Džozef Štiglic, slavni ekonomista, nekadašnji profesor na američkom Stenfordu i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju:

„Postoji li zemlja koja je izbjegla ovako nesrećnu sudbinu? „Da“- kaže profesor Štiglic: „Bocvana“. Njihov trik? Odlučno su rekli menadžerima MMF-a: Go home!

MMF je nakon debakla u tim zemljama promijenio ploču, postao je oprezniji, davao je više vremena zemljama da sprovedu strukturne reforme prije nego što se primijene mjere iz aranžmana…

Čitav novi izvještaj MMF-a za Crnu Goru je suptilni povratak na stare vrijednosti MMF-a, pa bi naša Vlada morala da se veoma oprezno ponese prema tihim sugestijama ove finansijske organizacije.

Strukture MMF-a posjeduju ogromno znanje, ta organizacija pruža značajnu tehničku i stručnu pomoć Crnoj Gori, ali njihove savjete ne treba uzimati zdravo za gotovo.

Da se ne bi desio slučaj Latinske Amerike: ekonomski parametri stabilni, a građani nemaju hljeba da jedu…

P.S. „Ubice biznisa“ od crnogorske Unije poslodavaca je najbolje ekonomske štivo koje je nastalo u našoj državi.

(autor je ekonomski analitičar)

Provjerite slična mjesta

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih …