Pet godina čekaju novac od eksproprijacije, blokirali granični prelaz Ranče

Granični prelaz Ranče juče je bio blokiran na sat. Nezadovoljni mještani protestovali su zbog toga što već pet godina čekaju novac od eksproprijacije zemljišta.

Nezadovoljni što već petu godinu čekaju da im država isplati novac od eksproprijacije zemljišta za proširenje puta i izgradnju graničnog prelaza mještani pljevaljskog sela Ranče, danas su na sat blokirali granični prelaz sa Srbijom.

“Da vidimo ovo, malo ljudi to da ubrzaju, da čuju i naše zahtjeve i naše probleme, ako hoće da to riješimo na obostranu korist, na obostrano zadovoljstvo”, kazao je jedan od mještana.

Na protest je izašao i vremešni Velizar Gačević. 86-godišnjaku je oduzeto veliko imanje, a ono što je ostalo kraj puta više ne može da koristi.

“Obećaj, kreni, prođi s putom, ali ostavi novac. Ne plati ni put, ne plati ništa. Tuži se ti, kadija te tuži, kadija te sudi”, kazao je Gačević.

Zemlja koja im je ostala sa druge strane magistrale je neupotrebljiva, pa je šteta, kažu okupljeni, velika. Zato očekuju da će država uskoro izmiriti obaveze prema vlasnicima.

“Ista zemlja jednom je plaćena 2019. godine 8,25 eura, a 2021. je donešeno rješenje po 6 eura. Mi nijesmo ništa više od toga tražili. Tražili smo samo i isključivo da nam se plati ista zemlja po istoj cijeni”, kazao je jedan od mještana.

Mještani imaju problem i sa pristupnim putem koji je često blokiran zbog gužvi na granicama. Zato su sa današnjeg okupljanja poslali upozorenje državi da u najkraćem roku riješi njihove probleme. U suprotnom će, kažu, radikalizovati proteste.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih …