Do kraja godine pad cijena nekretnina u Crnoj Gori

Trendovi pada cijena nekretnina zabilježeni su u većini zemalja EU u prošloj godini kao i u regionu, a na našem trzištu to je realno za očekivati do kraja ove godine, smatra vlasnik ,,Multitask nekretnina“ Stefan Mišković

Trenutna situacija na tržištu nekretnina se može ocijeniti kao stabilna. Iako je došlo do smirivanja tržišta i rast se zaustavio, cijene stanova ostale su na nivou s kraja prošle godine, saopštili su Pobjedi predstavnici agencija za nekretnine.

– Interesovanje za stanove postoji, ali je niže nego u četvrtom kvartalu prošle godine. Naravno da brine trend pada interesovanja, koji se sa evropskog i tržišta regiona prenio na nas, ali još nije imao značajne efekte kako na cijenu, tako ni na poslovanje agencija – kazao je Pobjedi vlasnik agencije ,,Multitask nekretnine“ Stefan Mišković.

UZROCI

Ocjenjuje da je najznačajniji razlog za pad interesovanja na tržištu nekretnina odlazak velikog broja stranaca koji su boravili u Crnoj Gori, kao i zasićenje tržišta.

– Uz to, treba istaći visoke kamatne stope na stambene kredite. Vidjećemo da li će i u kojoj mjeri nove mjere Centralne banke u pravcu smanjivanja kamatnih stopa na hipotekarne kredite uticati na tržište – rekao je Mišković i ističe da je rast cijena nekretnina zaustavljen, ali se još ne može govoriti o padu.

– Te podatke ćemo imati sredinom godine za prvi kvartal, te i ako se dešava, taj pad nije značajan. Samim tim što slabi tražnja i opada broj transakcija, na dugi rok bi to trebalo da dovede do nekog blagog pada cijena. No, s obzirom da je Crna Gora mala ekonomija, neotporna na ekonomske udare sa evropskog trzišta, nezahvalno je davati dugoročnije prognoze – kazao je Mišković.

On je precizirao da prosječna cijena metra kavdratnog trenutno u novogradnji u Podgorici je na nivou od oko 1.850 eura. – Gotovo da se stan u izgradnji ne može naći ispod 1.700 eura po kvadratu, a oni useljivi oko 2.000 eura po kvadratu. Atraktivnije lokacije gdje je tražnja uvijek velika, a na kojima je sad već hronično slaba ponuda se kreću oko 2.500 eura po kvadratu – naveo je Mišković. On očekuje da će ovu godinu obilježiti stabilizacija tržišta i zaustavljanje daljeg rasta cijena što se, kako je kazao, trenutno i dešava.

– Trendovi pada cijena nekretnina zabilježeni su u većini zemalja EU u prošloj godini kao i u regionu, a mislim da je na našem trzištu realno za očekivati da se to desi do kraja ove godine – kazao je Mišković i dodao da je Crna Gora lani zabilježila pad investicija u nekretnine.

– Ne očekujemo dalji rast tražnje jer je naše viđenje da dolazi do zasićenja tržišta, a strane direktne investicije u nekretnine se smanjuju. To govori o smanjenoj tražnji koja će neminovno voditi ka padu cijena, a koliki će to pad biti, ostaje nam da vidimo do kraja godine. Kao što vidimo, geopolitičke prilike u svakom trenutku mogu da naprave uticaj na naše trzište kakav smo imali sa izbijanjem sukoba u Ukrajini i velikim prilivom Rusa i Ukrajinaca u protekle dvije godine – saopštio je Mišković.

PRIMORJE

Izvršni direktor agencije za nekretnine ,,Montenegro prospekt“ Ivan Dašić je, govoreći o situaciji na tržištu nekretnina na Crnogorskom primorju, saopštio da je prvi kvartal poslovično ,,tiši“, ali je broj upita bio na nivou prošlih godina, mada su se kupci teže odlučivali na kupovinu.

– Razlozi bi mogli biti u logici – ako su cijene padale deset, čak i 15 odsto na većini zapadnoevropskih tržišta u prošloj godini, logično bi bilo da se i na našem tržištu manifestuje isti trend. Kako smo mi ekstremno cjenovno nefleksibilno tržište, to se naravno nije desilo. U takvoj situaciji, sigurno je da je određeni broj kupaca uzeo u razmatranje alternativu investiranja u svojoj zemlji po recesionim cijenama – kazao je Dašić.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih …