Radulović: Očekujemo veliko interesovanje renomiranih svjetskih kompanija za dionicu Mateševo – Andrijevica

Na pretkvalifikacioni tender za dionicu auto-puta Mateševo – Andrijevica očekuje se veliko interesovanje renomiranih svjetskih kompanija, koje svojom tehnologijom mogu odgovoriti tom važnom zadatku, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Filip Radulović.

– Intenzivno smo radili na stvaranju preduslova za raspisivanje pretkvalifikacionog tendera za izgradnju dionice Mateševo – Andrijevica. Očekujemo veliko interesovanje renomiranih svjetskih kompanija koje mogu svojom tehnologijom odgovoriti ovom veoma važnom zadatku – kazao je Radulović u intervjuu agenciji Mina-business.

On je naveo da će u prvoj polovini ove godine biti raspisan generalni tender i očekuju da će do kraja ove godine ili početkom naredne dobiti izvođača koji može da odgovori tom zadatku.

– Svi treba da smo jako ponosni na činjenicu da ćemo dobiti grant od Evropske komisije od 40 odsto ukupne vrijednosti radova, što će biti ujedno i najveći pojedinačni grant koji je Crna Gora ikad dobila. Dobićemo i 200 miliona eura povoljnih kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) – rekao je Radulović.

On je podsjetio da su, kada su stupili na dužnost, kazali da će fokus biti na razvoju infrastrukture i smatra da su to i pokazali dijelima.

– U narednih šest godina izgradićemo ili započeti dodatno devet dionica auto-puteva, što uključuje Mateševo – Andrijevicu, ali i nastavak puta od Andrijevice do Boljara, dionicu Podgorica – Bar, Jadransko-jonski auto-put, dionicu Andrijevica – Peć, ukrštanje auto-puta Bar – Boljare sa Jadronskom-jonskim auto-putem, brzu cestu na sjeveru, što znači od Bijelog Polja preko Pljevalja do Goražda i prelazak oko Bokokotorskog zaliva – naveo je Radulović.

Prema njegovim riječima, značaj svih tih projekata je bolja povezanost unutar Crne Gore, ali i s drugim susjednim državama, što će podići bezbjednost saobraćaja na svim tim putevima.

– Od kad smo otvorili dionicu od Podgorice do Mataševa, preko Platija, nije došlo do saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom, niti je došlo do toga na dionici od Podgorice do Mateševa. Mi vidimo tu i vrijednost mnogo bolje povezanosti kvalitetnim auto-putevima – kazao je Radulović.

MINA

Provjerite slična mjesta

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih …