Potpredsjednik Gjeloshaj: Posvećeni smo zelenoj budućnosti

Vlada Crne Gore je čvrsto posvećena unapređenju zelene tranzicije, razvoju politika i programa, kao i jačanju administrativnih kapaciteta za implementaciju Zelene agende za Zapadni Balkan, saopštio je Nik Gjeloshaj, potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja u intervjuu za portal Connectingregion.com

“Crna Gora je potpuno posvećena implementaciji Plana rasta Zapadnog Balkana, koji je u vezi sa održivim razvojem, inovacijama i inkluzivnim ekonomskim politikama, kaže Gjeloshaj u ovom intervjuu.

Vlada Crne Gore, kao aktivan učesnik u ovim procesima, odlučno je posvećena osiguranju da njen budući ekonomski razvoj bude pravedan i zasnovan na održivom razvoju, inovacijama i inkluzivnom ekonomskom rastu, potvrđuje sagovornik.

U kojim oblastima vaša zemlja izvrsno napreduje u smislu zelene tranzicije i održivih energetskih rješenja?

Kada je riječ o energetici i energetskoj efikasnosti, reforme vlade imaju za cilj nastavak implementacije mjera koje proizilaze iz Trećeg energetskog paketa EU i Paketa čiste energije u sektorima električne energije i gasa.

Mjere vlade imaju za cilj intenziviranje aktivnosti na stvaranju povoljnog okruženja za smanjenje upotrebe fosilnih goriva u transportnom sektoru, posebno kroz poboljšanje javnog prevoza i promociju e-mobilnosti.

Fokusiraćemo se na poboljšanje energetske efikasnosti i povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije kako bismo postigli održivi razvoj, uz visoko razvijenu poljoprivredu i turizam, ali i više sinergije između ovih sektora. Poticat ćemo uvođenje principa cirkularne ekonomije koji integrišu ekonomiju i sistem upravljanja otpadom.

S ciljem stvaranja uslova za ubrzani ekonomski razvoj i dalje jačanje otpornosti crnogorske ekonomije na globalne izazove, Ministarstvo ekonomskog razvoja je kreiralo Nacionalnu strategiju cirkularne tranzicije do 2030. godine, zajedno sa pratećim Akcionim planom za period 2023-2024. godine.

Težimo održivom razvoju kroz poboljšanu energetsku efikasnost i obnovljivu energiju, kao i poboljšanu sinergiju između poljoprivrede i turizma.

Važno je naglasiti da Crna Gora ostaje jedna od samo oko 30 zemalja širom svijeta koje imaju takvu važnu politiku na mjestu, dok je jedina zemlja u regiji sa takvom politikom.

Ova strategija pruža osnovu i infrastrukturu za budući razvoj ekonomije i podržava unapređenje investicionog okruženja zemlje, vođeno principima ekonomske, socijalne i ekološke održivosti.

Kompletan intervju na LINKU

Provjerite slična mjesta

Drugi najveći turoperator u Evropi poručuje Njemcima: „Dođite u Crnu Goru, zato što je ovdje sve autentično“

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) je domaćin DRV fvw Destination Forum-a, u okviru …