Kremlj prijeti Zapadu odmazdom zbog moguće zaplijene imovine

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov zaprijetio je Zapadu mogućom odmazdom ako pokuša da zaplijeni rusku imovinu. O mogućnosti zaplijene ruske imovine raspravlja se u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu i Evropskoj uniji, a neki pozivaju na korišćenje novca za finansiranje pomoći – ili čak oružja – Ukrajini.

Peskov je sugerisao da bi Moskva mogla da zaplijeni stranu imovinu u Rusiji ako se preduzmu bilo kakvi potezi za zaplijenu ruske imovine u inostranstvu.

– Razumije se da će Rusija koristiti te pravne puteve i u potpunosti braniti svoje interese – rekao je Peskov u intervjuu za rusku televiziju.

Takođe je upozorio da bi Zapad mogao da izgubi povjerenje drugih stranih ulagača ako se bude dirala ruska imovina.

– Pouzdanost nestaje preko noći zbog glupe, nepromišljene odluke – rekao je Peskov.

Imovina Ruske narodne banke vrijedna je stotine milijardi dolara zamrznuta je u EU i drugdje nakon sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu u febaruaru 2022. Po trenutnom prijedlogu EU, ne bi bilo eksproprijacije temeljne imovine, već bi se prihod od imovine dao Ukrajini.

– Ruska imovina se ne smije dirati, inače će doći do oštrog odgovora na zapadnu krađu. I mnogi na Zapadu su to već shvatili. Nažalost, ne svi – navela je portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova u objavi na Telegramu.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih …