CEDIS u plusu tri miliona, nakon što im je EPCG smanjila fakture za 14,6 miliona

Kompanija Crnogorski elektrodistributivni sistem je prošlu godinu zavšila sa profitom od tri miliona eura, saopštio je juče vršilac dužnosti izvršnog direktora te kompanije Vladimir Ivanović na brifingu sa novinarima. Ivanović je preuzeo funkciju 24. marta ove godine. Potvrdio je da im je majka kompanija Elektroprivreda (EPCG) smanjila prošlogodišnje fakture za isporučenu struju za ukupno 14,6 miliona eura.

– Nije to finansijska injekcija od EPCG, već smanjenje fakture. EPCG je samo smanjila svoje fakture za isporučenu električnu energiju, a nije nam dala nikakvu pomoć – kazao je Ivanović, odgovarajući na pitanje Pobjede da li bi prošlu godinu završili u minusu da im EPCG nije dala, kroz knjižno odobrenje, finansijsku injekciju.

Krajem 2022. godine CEDIS je odlučio da povuče svoj zahtjev Regulatornoj agenciji za energetiku i komunalne djelatnosti (REGAGEN) za određivanje regulatorno dozvoljenog prihoda za prošlu godinu.

– Sa tehničkog aspekta to je bila greška, jer je naša obaveza da podnesemo taj zahtjev. Ali s obzirom na to da je CEDIS dobio pismo o namjeri EPCG, koja je naš vlasnik 100 posto, morali smo po tome postupiti i povukli smo zahtjev – kazao je Ivanović odgovarajući na pitanje naše redakcije, uz podsjećanje da su i čelnik REGAGEN-a Branislav Prelević i ministar energetike Saša Mujović ocijenili da je to bila loša odluka, zbog koje je CEDIS svojevoljno pošao u višemilionski gubitak. Sredinom marta Pobjeda je objavila da je Odbor direktora EPCG dao knjižno odobrenje kojim se pokriva minus od 15 miliona ćerke kompanije CEDIS za prošlu godinu.

Prema saznanjima naše redakcije sva tri člana revizorskog odbora EPCG bili su protiv ove odluke borda EPCG. Revizorski odbor EPCG tada nije preporučio menadžmentu EPCG donošenje odluke o davanju knjiških odobrenja. U revizorskom odboru su smatrali da bi davanje knjižnih odobrenja imalo značajan uticaj na visinu iskazanog rezultata matičnog (EPCG) i zavisnog pravnog lica (CEDIS) i otvorilo negativne reperkusije u vezi sa pitanjima oporezivanja dobiti, transfernim cijenama i sl. U revizorskom odboru smatrali su da nije uobičajena praksa da se knjižna odobrenja daju skoro tri mjeseca nakon završetka poslovne godine, te da to može biti tumačeno kao način ,,friziranja“ bilansa. Revizorski odbor smatrao je i da bi izdavanje knjižnih odobrenja otvorilo brojne probleme i moglo imati negativne reperkusije na finansijsko izvještavanje EPCG.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih …