Inovativnost i kreativnost – put ka zajedničkoj budućnosti

Povodom Svjetskog dana intelektualne svojine, Ministarstvo ekonomskog razvoja i Fond za inovacije Crne Gore organizovali su događaj pod nazivom “Inovativnost i kreativnost – put ka zajedničkoj budućnosti”, sa ciljem da se istakne značaj intelektualne svojine u postizanju ciljeva održivog razvoja i bolje, održivije budućnosti za sve.

Učesnike i sve prisutne pozdravila je prof. dr Snežana Šćepanović, Menadžerka za međunarodnu saradnju i finansiranje u Fondu za inovacije Crne Gore, koja je istakla da su inovativnost i kreativnost pokretačke snage koje transformišu naše društvo, unaprjeđuju tehnologiju i poboljšavaju način na koji živimo. Kroz zaštitu intelektualne svojine, ne samo da se autorima omogući da ostvare korist od svojih originalnih ideja, već se podstiče dalje istraživanje i razvoj koji su ključni za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja. Fond za inovacije Crne Gore utiče na kreiranje povoljnog okruženja za razvoj inovacija, pružajući ne samo finansijsku podršku, već i stručnu mentorsku pomoć kroz edukacije za komercijalizaciju inovacija i intelektualne svojine. Kroz svoje programe, Fond podstiče mikro, mala i srednja preduzeća, start-up kompanije, istraživače i sve kreativne pojedince da svoje ideje pretvore u tržišno konkurentne proizvode i usluge, čime se direktno doprinosi ekonomskom rastu i održivom razvoju Crne Gore.

Predstavnica Ministarstva ekonomskog razvoja, Dragana Ranitović, načelnica Direkcije za intelektualnu svojinu, podsjetila je prisutne na ulogu Ministarstva, kao vodeće instutucije za zaštitu intelektualne svojine u Crnoj Gori i kontakt tačke za saradnju sa WIPO-om. Svjetski dan intelektualne svojine se proslavlja 26. aprila, na osnovu odluke država članica Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) iz 2000. godine, jer je to dan stupanja na snagu Konvencije o osnivanju WIPO-a. To je datum kada se podsjećamo koliko je važna uloga intelektualne svojine u podsticanju inovativnosti i kreativnosti, koje u savremenom svijetu predstavljaju zamajac napretka. Ovaj dan je i prilika da se istakne doprinos intelektualne svojine razvoju industrije, nauke i društva u cjelini. Naglasila je ulogu WIPO-a kao lidera razvoja izbalansiranog i efikasnog međunarodnog sistema intelektualne svojine koji obezbjeđuje inovativnost i kreativnost na dobrobit pojedinaca i društva.

Emitovana je i video poruka Darena Tanga, generalnog direktora WIPO-a, koja predstavlja poziv svima da zaštite kreacije svoga uma radi lične koristi i dobrobiti društva.

Predstavnica WIPO-a Irina Chicu je potvrdila posvećenost WIPO-a saradnji sa Crnom Gorom, a zatim je govorila o značaju inovativnosti i kreativnosti za ekonomiju i društvo. Istakla je doprinos intelektualne svojine postizanju ciljeva održivog razvoja ustanovljenih od strane Ujedinjenih nacija.

Profesor Marko Simeunović i dr Davor Ćorić su predstavili svoju priču o uspjehu kroz prezentaciju Smart milk., put od ideje do patenta. Cilj ideje je bio da se približe i povežu akademska zajednica i industrija, jer u Crnoj Gori ima znanja, pameti i kreativnosti da se ideje i realizuju. Svoj pronalazak su i zaštitili patentom “Lot sistem za praćenje parametara sirovog mlijeka u realnom vremenu koji povezuje sve subjekte u prehrambenom lancu vrijednosti”.

Događaj je okupio predstavnike državnih institucija iz sistema zaštite i sprovođenja prava intelektualne svojine, predstavnike inovacione i univerzitetske zajednice i brojne građane koji su interesovanje za temu skupa iskazali kroz veliki broj pitanja i komentara.

Provjerite slična mjesta

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih …