Ljekarska uvjerenja: Iste preglede različito naplaćuju

Ljekarska uvjerenja za vozački ispit u domovima zdravlja koštaju od 20 do 35 eura, za sportiste od 20 do 50 eura, dok bi vas ljekarsko uvjerenje za korišćenje oružja moglo da košta od 30 do 70 eura, zavisno od toga u kojoj opštini živite.

Godinama ove, ali ni ostale cijene usluga iz oblasti medicine rada u domovima zdravlja širom Crne Gore, nijesu ujednačene.

Iz Ministarstva zdravlja su za Portal RTCG saopštili da po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti odbor direktora zdravstvene ustanove čiji je osnivač država ili opština, uz prethodnu saglasnost Ministarstva, utvrđuje cijene zdravstvenih usluga, pa i ljekarskih uvjerenja.

Kažu i da su cijene uvjerenja za utvrđivanje opšte zdravstvene sposobnosti uniformisane na teritoriji Crne Gore sa određenim odstupanjima u dijelu specifičnih uvjerenja uzimajući u obzir mnogobrojne faktore, kao što su regija, vrsta uvjerenja, broj stanovnika, zdravstvene potrebe i drugo.

“Potrebno je naglasiti da Ministarstvo zdravlja predvođeno ministrom dr Vojislavom Šimunom do sada nije davalo saglasnosti na cjenovnike, ali intencija i preuzeti koraci u kreiranju Strategije za kvalitet zdravlja, obuhvatiće unapređenje kvaliteta usluga na svim nivoima zdravstvene zaštite u pravcu izjednačavanja kvaliteta usluga u svim djelovima Crne Gore kroz jasno definisanje indikatora kvaliteta rada i usluga u zdravstvenoj zaštiti”, saopštio je za Portal RTCG vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za zdravstvenu zaštitu mr Sreten Jakić.

Kako navodi zdravstvena uvjerenja o sposobnosti za rad prilikom zasnivanja radnog odnosa, odnosno utvrđivanja opšte zdravstvene sposobnosti se izdaju po cijeni od 20 eura i ona je izjednačena na teritoriji države Crne Gore.

Izuzetak je za lica koja se nalaze na Zavodu za zapošljavanje gdje su uvjerenja besplatna.

“Kada su u pitanju posebne vrste zdravstvenih uvjerenja kao što su utvrđivanje sposobnosti za rad na radnim mjestima sa posebnim uslovima rada (s povećanim rizikom, uslovima buke, vibracije, rukovaoci građevinskih mašina, izloženi uticaju nejonizujućeg zračenja, obavljanja službe u vojsci Crne Gore, zaštitari, portiri, upravljanje motornim vozilima A,B,C,D kategorije, pomorci i ostali) cijene variraju i kreću se od 30 do 100 eura”, ističe Jakić.

Iz Ministarstva nam ipak nijesu odgovorili na pitanje da li planiraju da stanu na kraj praksi da iste usluge različito koštaju u različitim domovima zdravlja.

podaci sa zvaničnih internet stranica domova zdravlja podaci sa zvaničnih internet stranica domova zdravlja (Foto: RTCG)

Razlike u cijenama uočili su i građani koji su se obratili Portalu RTCG.  Ukazali su nam da su ljekarska uvjerenja za vozački ispit nerijetko jeftinija u privatnim klinikama, nego u domovima zdravlja, ako i da se cijene razlikuju od grada do grada.  

I Bjelopoljac koji nam se obratio ovim povodom kaže da ima dvoje djece koji se bave sportom i da pregledi i ljekarska uvjerenja za njih koštaju po 50 eura, te da je to veliki udar na njihov kućni budžet.

“Ovo nije bogata sredina, pa bi trebalo razmisliti o tome da li svi građani Bijelog Polja mogu djeci da priušte sportska takmičenja gdje ne mogu otići bez ljekarskog. Plaćamo i članarine za sport, pa vidite može li porodica sve to da finansira”, kaže naš sagovornik iz Bijelog Polja.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih …