Krivokapić: Ljubo Milović bio zadužen za nadzor Belivuka; Abazović je od mene krio informacije Europola

Odbjegli policajac Ljubo Milović bio je zadužen za nadzor Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, pripadnike kavačkog kriminalnog klana, tokom njihovog boravka u Crnoj Gori, ekskluzivno je u emisiji “Referat” voditelja Marka Vešovića na Gradskoj RTV saopštio bivši bivši premijer Zdravko Krivokapić. Bivši pomoćnik direktora polcije, Enes Baković, prema riječima Krivokapića, bio je jedan od ključnih ljudi koji su dali nalog da Belivuk i Miljković uđu u našu zemlju. Krivopakić tvrdi i da je informacije Europola od njega, gotovo pola godine, krio Dritan Abazović.

Još 17. januara 2021. godine bivši premijer Zdravko Krivokapić, kako sam ističe, imao je saznanje da su Veljko Belivuk i Marko Miljković doputovali u Crnu Goru kako bi prisustvovali proslavi koju je organizovao Radoje Zvicer, te da im je bila obezbijeđena zaštita. Informaciju je, dodaje, dobio od savjetnika za bezbjednost Aleksandra Novovića, te je nakon dva dana sazvao sastanak sa tadašnjim vršiocima dužinosti direktora Uprave policije Veskom Damjanovićem i ANB-a Dejanom Vukšićem.

“Dobio sam sljedeće informacije. Da je to jedna sinhronizovana akcija sa srpskim obavještajno bezbjednosnim sektorom i, pošto sam permanentno vodio rokovnik, zapisao sam jedno ime. Za nadzor njihov je zadužen, zamislite ko, Ljubo Milović. Ja nijesam znao u tom trenutku ko je taj čovjek. On je bio policijski službenik i dobio sam informaciju da je bio zadužen za nadzor tih osoba tokom njihovog boravka”, istakao je Krivokapić.
Krivokapić je kazao da mu je tu informaciju dao Vesko Damjanović .
Shodno saznanjima do kojih je kasnije došao, Krivokapić kaže da je Srbija demantovala da je na bilo koji način bila umiješana u dolazak Belivuka i Miljkovića.

“Tada je saopšteno da je Enes Baković bio jedan od tih ključnih ljudi, koji su dali usmeni nalog službeniku da to odradi. Međutim, ne može usmeno naređenje da bude mjera koja prevazilazi zakonski dio i proceduru koja je definisana”, kazao je Krivokapić.

Iako, prema nekim navodima, prve informacije od EUROPOL-a, koje se tiču odnosa Ljuba Milovića, Radoja Zvicera i nekih funkcionera policije, u Crnu Goru stižu u junu, Krivokapić je o njima, kaže, bio obaviješten tek u oktobru 2021. Te informacije je od njega, dodaje, krio tadašnji potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Krivokapić se osvrnuo na učinak 44. Vlade na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem.

“To je jedan rijedak čovjek sa vizionarskim sposobnostima. On je čovjek koji radi preko 12 sati dnevno. Mislim da u ovom trenutku ima veliki problem što njegovi saradnici ne mogu da ga prate. Viziju koju ima potvrđuju i međunarodne adrese. Po mom ubjeđenju 44. Vlada će da dobije taj famozni IBAR”, kazao je Krivokapić.

U Crnoj Gori imamo egoističan pristup u politici, kazao je Krivokapić komentarišući činjenicu da je Jakov Milatović napustio PES.

„ I sujetu koja ne može da dozvoli konkurenciju i različite stavove. Ako je Milatović trebalo da podnese ostavku trebalo je to da uradi onoga trenutka kada je postao predsjednik. Sve mi liči na međuljudske odnose koji u Crnoj Gori nikada nisu idealni u partijama samo što to neke vješto prikrivaju“, kazao je Krivokapić.

Krivokapić se osvrnuo i na izvještaj o događajima na Belvederu, u septembru 2021.

„To je tajni dokument i još uvijek nemam pravo, čekam još godinu, da pričam bilo što o tom izvještaju. Ali tvrdim odgovorno na osnovu onoga što sam ja proživio,, ne na osnovu tog izvještaja, da je neko pravio opstrukciju da ne dođe do ustoličenja, da je neko to sistematski projektovao“, kazao je Krivokapić.

U tu opstrukcijiu je, kako kaže, bio uključen jedan dio 42. Vlade ali i međunarodne zajednice.

Krivokapić je,ispričao da je namjeravao da na mjesto ministra policije u 42. Vladi imenuje Andriju Jovićevića ali da se tome protivio Dritan Abazović. Obrazloženje Abazovića, kako je kazao, bilo je da Jovićević “nije po mjeri i ukusu dnevnog lista ‘Vijesti’, te da Jovićević ima neku pozadinu”.

“Jovićević je bio raspoložen za to da nije bilo igre Dritana Abazovića i njegove grupe. A kad je to čuo rekao mi je: ‘Hvala, meni je milije da ostanem u Beogradu nego da se borim za takvu Crnu Goru“, ispričao je Krivokapić.

Prokomentarisao je i zbog čega je pristao da Dritan Abazovič bude potpredsjednik vlade i koordinator bezbjednosnog sektora iako su mu zbog toga prigovarali Demokrate, DF i ostali konstituenti tadašnje koalicije ZBCG.

„Međunarodna zajednica nije imala povjerenje u profesora univerziteta koji je anonimus. Tada je čitav bezbjednosni sektor trebalo da pripadne Abazoviću ali je sticaj okolnosti učinio da je Dejan Vukšić bio direktor ANB, a gđa Olivera Injac minstarka odbrane jer je propao Abazovićev plan da na tom mjestu bude potpredsjednik URE Goran Đurović“, ispričao je Krivokapić.

Krivokapić je ovom prilikom kazao da se više neće baviti politikom, te da će knjiga koju je napisao osvijetliti rad 42. Vlade.

Gradski

Provjerite slična mjesta

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih …