GJELOSHAJ: Neradna nedjelja diskriminatorska, odnosi se samo na jedan sektor

Poslanik PES-a Tonći Janović pitao je da li su mjere Vlade oko ograničenja marži dale rezultate.

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj (Gjeloshaj) kazao je da se ovom mjerom nastojalo pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

“Cilj je bio da se zaustavi rast cijena, da se uključi veliki broj domaćih proizvoda i da postignemo dogovor sa trgovinama, kako bismo imali mjeru koja neće biti donešena kao naredba vlade, već da bude obavezujuća ali uz širi koncenzus”, kazao je Đeljošaj.

Istako je da je prije nekoliko dana objavljena lista artikala koji su sniženi, te da će nakon analiza naći način da se akcija nastavi.

“Iako je bila limitirana, tokom mjeseca maja ćemo nakon dublje analize i istraživanja koje radimo, donijeti odluku na koji način da to nastavimo”, istakao je Đeljošaj.

Kaže da su pokrenuli i podršku razvoju konkurencije.

Navodi da je zabilježen samo jedan slučaj kada nijesu ispoštovane mjere predviđene ovom akcijom, te da je inspekcija reagovala. 

Janović je apelovao na Agenciju za zaštitu konkurencije da što prije dostavi sve podatke.

Kaže da se ta agencija mora oglasiti i o državnoj pomoći koja je dodijeljena Porto Montenegru, i naglasio da Tivat nije opština koja je u mogućnosti dabilo koga časti 4-5 miliona eura.

Miloš Konatar pitao je Đeljošaja kojih 500 artikala su uključeni u projekat “limitirane cijene”, i kolika je njihova cijena bila prije pomenute akcije?

Izrazio je zabrinutost zašto nije nastavljeno sa akcijom “Stop inflaciji”? Pokazao je grafik koji prikazuje godišnju stopu inflacije za 2023. godinu, koja se, kako kaže smanjuje od januara te godine. Podaci su, kako navodi, pokazali da inflacija pada, i pita se zašto nije nastavljeno sa akcijom kada je “dala rezultate”?

Ukazao je da je u prva tri mjeseca tekuće godine došlo do povećanja inflacije.

Đeljošaj tvrdi da je odlučio da se prekine akcija “Stop inflaciji”, i sprovede nova, nakon analize, te da niko politički na to nije uticao.

“Ljudi često stvari shvataju lično, a to je pogrešna. Razlika između dvije akcije je kao “dan i noć”. Ono je bila molba, a ovo je odluka obavezujuća koju kontroliše tržišna inspekcija, i ukoliko se mjera ne poštuje slijede sankcije”, istakao je Đeljošaj.

Potpredsjednicu Skupštine Crne Gore Zdenku Popović interesovali je da li je u pripemi Zakon kojim bi se ukinula neradna nedjelja, te da li su konsultacije obavljenje sa svim relevantnim akterima za ovu oblast.

Nik Đeljošaj kaže da se o ovom pitanju otvorila javna polemika.

Kaže da je postignut dogovor na Socijalnom savjetu i da bi korektno biklo da se ispoštuje.

“Mi imamo nermin “neradna nedjelja”. Mi imamo diskriminatorski uvedenu neradnu nedjelju za jedan sektor. Mi imamo niz drugih sektora koji nijesu zakonski uređeni i rade. Zakon je diskriminatrski i ne važi ni za trafike, ni za pumpe… Ja sam za to da se onda uvede za sve”, kazao je on.

Treba dati predlogu Socjalnog savjeta makar kratkoročnu podršku da vidimo kako će se pokazati, smatra on.

Predlaže osnivanje Radne grupe u septembru, koja će nači neko dugoročnije rješenje.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih …