Gazdić: Veliki sam optimista da ćemo zatvoriti poglavlje 27

Zakon o upravljanju otpadom danas stupa na snagu, kazao je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić i istakao da je veliki optimista kada je zatvaranje poglavlja 27 koje se odnosi na upravljanje otpadom u pitanju.

Dan je planete zemlje i ovogodišnja tema je “Planeta protiv plastike” a želja je da se ukaže na koju štetu pravi plastika po zdravlje ljudi ali i planete.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić je u emisiji Link Radija Crne Gore podsjetio da u našoj zemlji danas stupa na snagu Zakon o upravljanju otpadom.

“Upravljanje otpadom u Crnoj Gori je jedan od većih problema koje imamo jer je Crna Gora turistička zemlja i nije lijepo vidjeti deponije svuda po Crnoj Gori i smatram da je donošenje ovog zakona ključna stvar u rješavanju ovog problema i mislim da primjenom zakona možemo znatno riješiti ovaj problem”, kazao je Gazdić.

On je kazao da bi u zakonu izmijenio dio koji se odnosi na kaznenu politiku.

“Mislim da uz edukaciju moramo obratiti pažnju i na kaznenu politiku. Novina je i mehanizam ‘produžena odgovornost’ gdje ćemo značajno uticati upravo na rješavanje problema plastike odnosno upravljanja tom vrstom otpada”, kazao je direktor Agencije za zaštitu životne sredine i dodao da su standardi koji se primjenjuju u Evropi preneseni i na ovaj zakon.

Gazdić je podsjetio da su sve zemlje koje su postale članice Evropske unije prije nas posljednje zatvorile poglavlje 27. Ipak, kada je Crna Gora u pitanju on je optimista jer, kako je kazao, imamo veliku podršku Evropske unije.

“Potrebna su značajna finansijska sredstva da ga zatvorimo ali ja sam veliki optimista jer čini se da imamo veliku podršku EU i stvari koje su bile kočnice zatvaranju ovog poglavlja riješene su posljednjih nekoliko mjeseci. To je upravo ovaj zakon koji je počeo da se radi 2017 – 2018. sada je završen. Donošenjem ključnih zakonskih rješenja mi smo sebi otvorili put za sprovođenje i rješavanje aktivnosti iz poglavlja 27”, kazao je Gazdić ističući veliku podršku EU.

On je najavio da će uskoro biti uklonjena deponija otpadnih guma iz kanjona rijeke Cijevne.

“U kanjonu Cijevne se nalazi velika deponija otpadnih guma i mi smo sa Ministarstvom ekologije, Opštinom Tuzi i Deponijom Možura napravili akciju, otklonićemo i pravilno odložiti te otpadne gume”, kazao je Gazdić.

Direktor Agencije ne naveo da je veliki broj akcija organizovan danas povodom Dana planete zemlje ali kako je kazao i tokom prethodne i ove godine.

Ukazao je i na veliki broj deponija u predjelu od kanjona Cijevne do podgoričkog naselja Konik.

“Prije nekoliko godina i prošle imali smo akcije čišćenja deponija na tom potezu. Situacija je loša i danas i biće organizovana akcija čišćenja i na tom dijelu u narednom periodu”, kazao je Gazdić koji je istakao da uklanjanje divljih deponija košta.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih …