Opozicija očekuje podršku vlasti za rušenje Injac

Odbornici opozicije u Skupštini Glavnog grada najvjerovatnije će do kraja naredne sedmice podnijeti inicijativu za razrješenje gradonačelnice Podgorice Olivere Injac, zbog toga što lokalnom parlamentu nije u roku dostavila izvještaj o radu. Iako predlog još nisu podnijeli, podršku za smjenu Injac već traže u redovima partija podgoričke vlasti.

To je “Vijestima” rekao predsjednik kluba Socijaldemokrata (SD) i Liberalne partije (LP) Miloš Mašković, navodeći da Injac nije Skupštini do 31. marta, kad je bio zadnji rok za to, predala izvještaj o svom radu i radu organa uprave i službi za 2023. godinu.

Statutom Glavnog grada predviđena je mogućnost razrješenja prvog čovjeka Podgorice ako ne podnese taj izvještaj do kraja marta za prethodnu godinu. Injac je izabrana na funkciju 13. marta prošle godine.

Iz Glavnog grada juče nisu odgovorili “Vijestima” na pitanja šta će biti njihov odgovor ako opozicija podnese inicijativu za smjenu Injac, kao ni zašto izvještaj nije dostavljen do kraja marta, već 16. aprila.

Statutom je predviđeno da se o razrješenju gradonačelnika odlučuje tajnim glasanjem, većinom glasova ukupnog broja odbornika. Podgorički parlament ima 58 predstavnika, od čega 34 pripadaju vlasti, a 24 opoziciji. To znači da je opoziciji potrebno najmanje šest glasova iz vlasti za razrješenje Injac.

Mašković je kazao da su u toku neformalni pregovori “s određenim odborničkim klubovima unutar vladajuće većine”, među kojima, kako je naveo, “postoji raspoloženje da zbog ovog stanja razriješe Injac”.

“Za koju ne smatraju da na adekvatan način obavlja svoj posao”, dodao je.

Mašković je rekao da ga to ne čudi, s obzirom na to da je u okviru Glavnog grada došlo do preraspodjele moći unutar vladajuće većine.

“Znamo da Pokret Evropa sad (PES) više nije najjači odbornički klub i da imamo novi najjači klub unutar vladajuće većine, koji ima 11 odbornika. Potpuno mi je i prirodno i očekivano da možda taj najjači klub očekuje da ima svog gradonačelnika”, istakao je Mašković.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Air Montenegro ima 181 radnika, 30 više nego lani

Air Montenegro u ovom momentu ima 181 zaposlenika, piše portal Zamaaero. To je, kako prenosi …