Direktorica ASK „pala“ zbog varijabila i službenih vozila?

Nakon višesatnog pretresa kancelarija i službenog vozila Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), direktorica tog tijela Jelena Perović uhapšena je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj u produženom trajanju.

Nju su juče oko 13.30 časova iz zgrade ASK izveli pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO). Perović će najvjerovatnije danas biti saslušana u SDT-u jer navodno sinoć nije bilo termina za to.

– Nakon pretresanja kancelarije i službenog vozila, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su lišili slobode J.P., direktoricu Agencije za sprečavanje korupcije, zbog osnova sumnje da je, tokom prošle i do aprila ove godine, učinila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Osumnjičena će biti sprovedena radi saslušanja u zakonskom roku – kazao je specijalni državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

On je kazao da policija pretresa i njen stan i druge prostorije, radi pronalaska i drugih tragova i predmeta krivičnog djela. Iz SDT-a su kazali da je vrhovni državni tužilac Milorad Marković preuzeo ovlašćenja glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića u predmetu protiv Perović. Nakon što je iz DPS-a saopšteno da su akcije koje SDT preduzima prema Perović nastavak progona koji sprovodi Novović, iz tužilaštva su naveli da glavni specijalni tužilac, u bilo kom smislu, nije postupao, niti će postupati u predmetu formiranom protiv direktorice ASK.

Pretres u ASK započeo je od jutarnjih sati, a Perović je, sa advokatom Nikolom Martinovićem, u jednom trenutku izašla ispred zgrade Agencije kako bi prisustvovala i pretresu službenog vozila “BMW”, koje koristi.

Nakon privođenja direktorke ASK, Martinović je saopštio da je Perović izgleda uhapšena jer je službeno auto koristila više nego što SDT misli da treba.

Sudila za koruptivna krivična djela, nagrađivana najboljim ocjenama

Perović je za direktoricu Agencije za sprečavanje korupcije izabrana 24. jula 2020. godine. Na tu funkciju je došla s pozicije predsjednice Osnovnog suda na Cetinju. Prije toga, radila je kao krivični sudija u podgoričkom Osnovnom sudu, a u njenoj biografiji objavljenoj na sajtu ASK navodi se da je od strane Komisije za ocjenjivanje Sudskog savjeta, kao sudija i kao predsjednica suda, ocjenjivana najboljim ocjenama.

U toku sudijske karijere, kako se navodi, sudila je u predmetima za koruptivna krivična djela. U okviru Kontinuirane obuke za mlade sudije i tužioce tokom 2016. bila je predavač za krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanu, zloupotreba ovlašćenja u privredi i zloupotreba službenog položaja, koja se svrstavaju u koruptivna krivična djela.

Istražitelji, prema nezvaničnim saznanjima, provjeravaju dokumentaciju Agencije u periodu otkad je na njenom čelu Perović, a predmet istrage su i prijave o zloupotrebi službenog vozila koje koristi direktorica ASK, o čemu je takođe izuzeta dokumentacija.

Hapšenje Perović uslijedilo je nakon više krivičnih prijava protiv nje, ali i ponovljenih kontrola Budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koja je utvrdila da je direktorica ASK, mimo zakonskih propisa, sebi u kontinuitetu dodjeljivala naknade za prekovremeni rad i varijabile. Perović je tvrdila da je to radila u skladu sa zakonom.

DAN

Provjerite slična mjesta

Astra Zeneka: Vakcina može izazvati krvne ugruške

Farmaceutska kompanija Astra Zeneka priznala je u sudskom dokumentu da njena vakcina protiv koronavirusa može …