Ministar Vuković u Vašingtonu sa predstavnicima FAD-a i MCM-a

U okviru proljećnih sastanaka u Vašingtonu, tim Ministarstva finansija, na čelu sa ministrom Novicom Vukovićem, sastao se sa zamjenicom direktora Sektora za fiskalne poslove Međunarodnog monetarnog fond (Fiscal Affairs Department -FAD), Erom Danla-Norris i njenim saradnicima. Tokom sastanka sagovornici su razmijenili mišljenja u vezi sa jačanjem mehanizma nadzora nad radom državnih preduzeća i dogovorili dalju saradnju u oblasti poreske politike i kontrole primjene poreskih propisa. Tom prilikom posebno je istaknut značaj unaprjeđenja procesa upravljanja javnim investicijama, uključujući uticaj javnih investicija na klimatske promjene i životnu sredinu.
Prvog dana posjete Vašingtonu, ministar Vuković, sa saradnicima, susreo se i sa zamjenikom šefa Odjeljenja za monetarna i kapitalna tržišta MMF-a (Monetary and Capital Markets Department – MCM), Thordurom Jonassonom i Samerom Y. Saabom, ekspertom za finansijski sektor.

Na sastanku je istaknuto obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom u oblasti upravljanja javnim dugom i aktivnostima koje su realizovane u prethodnom periodu. Razgovaralo se i o budućoj saradnji i aktivnostima koje je potrebno sprovesti po pitanju izrade nove Strategije upravljanja javnim dugom, koja će biti bazirana na Fiskalnoj strategiji čija je izrada u toku. U skladu sa tim, predloženo je da MMF pruži podršku Ministarstvu finansija u izradi Srednjoročne startegije upravljanja javnim dugom, a sve u cilju kreiranja što transparentnijeg investicionog ambijenta Crne Gore.

Predstavnici MCM-a posebno su podržali kadrovsko jačanje Direktorata za javni dug u Ministarstvu finansija, u cilju stvaranja preduslova za unaprjeđenje politike upravljanja javnim dugom i pripeme strateških dokumenata iz ove oblasti.

Provjerite slična mjesta

Putin Zapadu: “Imajte na umu, države su vam male i gusto naseljene”

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da bi evropske zemlje trebale preispitati svoje pozive da …