Spajić u Briselu: Crna Gora konačno trči ka cilju – Evropskoj uniji, ovo nije ista zemlja koja je počela pregovore prije 12 godina

Sve što je urađeno u prvih pet mjeseci rada 44. Vlade imalo je za cilj ubrzanje evropskog puta, a rezultat je očigledan, Crna Gora je ostala predvodnica u integracijama i konačno trči prema cilju – punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, poručio je premijer Milojko Spajić na sjednici Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta u Briselu.

Predsjednik Vlade je naglasio da je članstvo u EU ključni spoljnopolitički prioritet, te da u tom nastojanju Crna Gora ne traži prečice, jer ima punu posvećenost da kroz tražene reforme ispuni zahtjeve.

Inkluzivnost koju je Vlada pokazala prilikom rješavanja pitanja popisa, uticala je da se smanji polarizacija i to je omogućilo otvoreni dijalog, koji je doveo do ogromne podrške za sve važne odluke, posebno na polju vladavine prave.

„Crna Gora nije ista zemlja koja je započela pregovarački proces prije 12 godina. Transformacija čitavog društva je evidentna, a institucionalni i zakonodavni okviri su skoro u potpunosti reformisani. Na primjer, u okviru pravosuđa stvorili smo novi pravni okvir za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ojačani su administrativni kapaciteti postojećih institucija i uspostavljeni novi, prije svega Specijalnog državnog tužilaštva i Agencije za sprječavanje korupcije“, istakao je premijer Spajić i dodao: „Možemo konstatovati da su kapaciteti institucija koje se bave borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala doveli do ukupnog poboljšanja u ovoj oblasti u odnosu na prethodni period.“

Predsjednik Vlade je istakao da je cilj Crne Gore da iskoristi trenutni prozor mogućnosti u pogledu politike proširenja i da nastavi sa dobijanjem IBAR-a tokom trenutnog belgijskog predsjedavanja.

Uz ocjenu da napredak na putu ka EU mora biti zasnovan na zaslugama predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić poručio je da prijemom Crne Gore u EU, Unija ne samo da bi pokazala svoju posvećenost proširenju, već bi poslala jasnu poruku i regionu i konkurentima.

„Takav čin bi simbolizovao aktivnu prirodu politike proširenja, a istovremeno bi pokazao jedinstvo EU i njen tekući put ka jačanju i većoj inkluzivnosti“ naglasio je Spajić.

Da je Crna Gora predvodnica u pregovorima potvrdili su brojni članovi Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta u Briselu i parlamentarci.

„Moramo da istaknemo činjenicu da je EU put Crne Gore ponovo na pravom kolosjeku. Vjerujem da i ovo doprinosi ovom novom zamahu i još jednoj uspješnoj Međuvladinoj konferenciji i zatvaranju poglavlja. Ovo je jasan znak ohrabrenja koji će, nadam se, svi uključeni konstatovati. Nadam se da ćemo uskoro čuti crnogorski jezik na hodnicima Evropskog parlamenta“, kazao je poslanik EP i predsjedavajući Delegacije odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Crne Gore Vladimir Biličik.

Predsjednik Vlade Milojko Spajić je zaključio da je proces integracija izuzetno težak i pun izazova, ali da je Crna Gora odlučna da istraje i bude primjer čitavom regionu.

Provjerite slična mjesta

Drugi najveći turoperator u Evropi poručuje Njemcima: „Dođite u Crnu Goru, zato što je ovdje sve autentično“

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) je domaćin DRV fvw Destination Forum-a, u okviru …