Vujičići napustili grad i na selu se bave  proizvodnjom kozjih proizvoda i seoskim turizmom! 

Bračni par Jelena i Slobodan Vujičić su po vokaciji diplomirani pravnici, oboje su rođeni u gradu gdje su življeli, upoznali se, radili i oformili porodicu. 

On je bio profesionalni košarkaš, osnivač i predsjednik prvog Udruženja Crnogoraca Kosova na tim prostorima, začetnik svih zvaničnih zahtjeva za rješavanje ustavno-pravnog položaja crnogorske zajednice i koordinator u Telekomu Kosova. 

Zahvaljujući njegovom uticaju i radu, kosovski Crnogorci su priznati u Zakon o zaštiti prava zajednica i njihovih pripadnika što je preduslov za ustavno priznanje. 

Prije nekoliko godina, ovaj bračni par je odlučilo da se sa ćerkom koja sada ima 5 a sin 2 godine presele na selo i započnu novi život i biznis. Na taj korak su se odlučili kako bi sačuvali, obogatili i unaprijedili imanje Slobodanovih predaka ali i djeci priuštili najkvalitetniji ambijent za njihovo zdravlje, odrastanje i vaspitanje. 

Registrovali su poljoprivredno i seosko gazdinstvo, renovirali kuću a od 6. januara tekuće godine zahvaljujući pomoći Opštine Mojkovac utemeljili farmu koza. Od skora proizvode tradicionalni punomasni koziji mladi, polustari i stari sir, jogurt te običnu i kisjelu surutku. Zahvaljujući Mileni Vujičić kojoj se i ovim putem javno zahvaljuju, gazdinstvo proizvodi sir izuzetnog kvaliteta i ukusa a kako i ne bi kada im je otkrila autentičan recept koji se samo odabranima unutar njihovog bratstva penosi sa koljena na koljeno duže od 300 godina.

Trenutno imaju 13 koza i jarca, 11 jarica i 12 jarčića. Jarice planiraju da sačuvaju za uvećanje stada i selekciju dok će jarčiće da prodaju. Namjera im je da za par godina stvore stado od  30- tak zdravih koza koje će davati 4 do 6 litara mlijeka dnevno i kojima će laktacija u jednoj godini trajati maksimalan broj dana. Pored koza i jarića, njihova farma ima 10 koka nosilja i pijevca, psa rase pulin, a od juna će postati bogatiji za mače i štene izvornog šarplaninca. Pored navedenog, zasadili su krompir, a imaju plastenik u kome sade povrće i bobičasto voće, dok oko kuće uživaju u stablima trešnje, breskve, dunje, šljive, jabuke i krušaka. Sve navedeno su povezali sa ruralnim turizmom i za sada izdaju jedan sprat kuće, tačnije dvije sobe, hodnik, kupatilo i terasu sa čarobnim pogledom na Bjelasicu, Hajlu i Prokletije sa jedne dok se sa druge strane vide Pešterske planine. Na 700 m od njih je Zekića rijeka koja je bogata pastrmkom a oko njih je više vrela, izvora i potoka. 

Gazdinstvo Vujičić se nalazi na 1050 mnv u selu Žari kao i na planini Ugarče – Prošćenske planine koja je na 1700 mnv a sve  pripada Opštini Mojkovac. Imaju stranicu na Facebook, Instagram i Tiktok gdje ih možete zapratiti i bolje se upoznati sa njima i njihovim aktivnostima.

Ono što naglašavaju jeste činjenica da su njihove mušterije prezadovoljne u svakom smislu te riječi a to potkrepljuju njihovim brojnim porukama koje su nam pokazali pa ovom prilikom odvajamo jednu u kojoj kupac koji preko 20 godina konzumira koziji sir piše kaže da je sir sa Gazdinstva Vujičić najukusniji koji je do sada konzumirao. Ta i toj slične poruke ih čine ponosnim ali ih i obavezuju da iz dana u dan rade na sebi i budu još profesionalniji, kvalitetniji i posvećeniji svojim mušterijama jer je  kako rekoše, najbolji prodavac, zadovoljeni kupac.

J.Š.

Provjerite slična mjesta

Uprava carina domaćin sastanka sa delegacijom Ekvadora

U kabinetu direktora Uprave carina održan je sastanak sa delegacijom Ekvadora koju je predvodio direktor …