Đokaju 40 godina zatvora za ubistvo Šejle Bakije, Lješković: Uložićemo žalbu

Podgorica, (Media Biro) Ilir Đokaj osuđen je prvostepeno pred Višim sudom u Podgorici na 40 godina zatvora za ubistvo Šejle Bakije (19) i ranjavanje njenog oca Šabana, počinjeno u septembru 2021. godine, na Karabuškom polju u Tuzima. U pitanju je jedinstvena kazna za tri krivična djela – teško ubistvo, ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno držanje oružja.
“To je najstroža kazna koju Krivični zakonik Crne Gore propisuje, tako da, sa te strane, ja kao punomoćnik jesam zadovoljna. U ovom trenutku vjerujem da je ovakva kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina kakva-takva satisfakcija oštećenoj porodici. Sud nije pronašao olakšavajuće okolnosti na strani okrivljenog. Što se tiče otežavajućih okolnosti sud je naročito uzeo u obzir činjenicu da je okrivljeni lišio života oštećenu pred njenim roditeljima i ispred njene porodične kuće, kao i okolnost da je oštećena imala svega 19 godina,” navela je advokatica Tijana Živković, punomoćnica oštećene porodice.
Živković ističe da je zadovoljna, ali podsjeća da presuda nije pravosnažna i da očekuje da će odbrana izjaviti žalbu protiv prvostepene presude Apelacionom sudu Crne Gore. Žalbu je najavio branilac Đokaja, advokat Srđan Lješković.
“Smatram da sudovi olako donose presude na 40 godina zatvora, nijedan dokaz odbrane u ovom postupku nije izveden. Podsjećam vas na gospođu Popu, Zdravka Krivokapića, Dritana Abazovića, predsjednika Opštine Tuzi i sve nevladine organizacije u Crnoj Gori koje su izvršile pritisak na sud. Naravno da ćemo izjaviti žalbu. Svaki naš zahtjev za izvođenje dokaza je odbijen, smatramo da smo izveli dokaze koje smo predložili sigurno da bi presuda bila sasvim drugačija. Je li ovo bilo ubistvo iz nehata ili na mah ili nešto slično, a sigurno nije iz niskih pobuda” kazao je Lješković.
Suđenju je prisustvovala i izvršna direktorica “Centra za ženska prava”, Maja Raičević koja je odbacila otužbe da je NVO sektor uticao na sud. Istakla je da su samo radili svoj posao i pratili suđenje za femicid.
“Ova presuda nažalost neće vratiti Šejlu koja je ubijena kada je imala 19 godina, ali šalje jednu snažnu poruku da pravosuđe ipak počinje ozbiljno da shvata pitanje nasilje nad ženama. Vjerujem da će imati odjeka u javnosti i da će poslati poruku žrtvama da je pravosuđe ipak na njihovoj strani. Želim da ova presuda ohrabri žene da ne trpe nasilje, da ga na vrijeme prijave, a da institucije svoj posao rade efikasno i brzo, te da štite žrtve nasilja onako kako zakon nalaže,” navela je Raičević.

Provjerite slična mjesta

Putin Zapadu: “Imajte na umu, države su vam male i gusto naseljene”

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da bi evropske zemlje trebale preispitati svoje pozive da …