Bez avio dostupnosti nema razvoja turizma

U svjetlu rastuće važnosti ruralnog turizma, Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj ,,Klub članova Selo“, iznosi inspirativne perspektive za razvoj ove grane u Crnoj Gori. Tokom, upravo završenog, Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu u Splitu, Katica je naglasila ključne korake koje Crna Gora može preuzeti iz iskustva Hrvatske kako bi ostvarila svoj puni turistički potencijal. U razgovoru za Pobjedu ona je naglasila nužnost ne samo promocije ruralnih destinacija, već i razvoja infrastrukturnih i obrazovnih investicija, te aktivne podrške lokalnom stanovništvu.

Edukacija ključna


Katica naglašava da je edukacija ključna, ističući potrebu za komunikacijom države s vlasnicima seoskih domaćinstava. Poseban naglasak stavlja na važnost avio-dostupnosti i uključivanje mladih ljudi u razvoj ruralnog turizma.

Međunarodni kongres o ruralnom turizmu se ove godine održao od 10. do 13. aprila u hotelu Le Meridien Lav u Splitu i okupio je oko 300 učesnika iz 28 zemalja, među njima brojne naučnike i stručnjake iz segmenta ruralnog turizma. Slogan šestog Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu je ,,Ruralni turizam: održiv, digitalan, uključiv“.

– U razvoju ruralnog turizma Crna Gora bi mogla pratiti put Hrvatske, kao što smo mi pratili Sloveniju – kazala je Katica koja smatra značajnim doprinosom u turizmu i to što su ušli u Evropsku uniju, posebno nakon ulaska u Šengen i usvajanjem eura.

– Država i udruženja treba da aktivno rade s lokalnim stanovništvom, uspostavljajući komunikaciju i pružajući podršku. Neophodno je posjetiti svaku kuću u ruralnom području koja se bavi turizmom. Vlasnici moraju shvatiti važnost održavanja visokih standarda higijene, uključujući urednost ve-cea i kupatila, kao i osiguravanje potrošnih proizvoda poput ubrusa i posteljine. Važno je razumjeti da turisti imaju određene potrebe, a većini nije prihvatljivo boraviti u objektima bez interneta. Ako se mora popeti na drvo da dobije signal, ne možete očekivati i turističku priču. Evropa promoviše sada koncept pametnih sela – kaže Katica, dodajući da Crna Gora treba da shvati važnost digitalizacije i podrške u izgradnji infrastrukture poput vrtića na selu i staračkih domova.

– U Hrvatskoj sve više mladih završava fakultete i vraća se na selo. Većina naših poljoprivrednih projekata dobija više bodova ako ih apliciraju mladi poljoprivrednici. Primjećujemo porast obrazovanih mladih stručnjaka u poljoprivredi, što je izuzetno pozitivno. Kombinacija iskustva i mladosti ima veliku važnost – ističe Katica.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih …