Počeli radovi na dionici šetališta “Pet Danica”

Danas je u Herceg Novom počela rekonstrukcija dionice šetališta “Pet Danica”, od hotela “Plaža” do Meljina. Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je zajednički učestvovalo na realizaciji ovog projekta sa Agencijom za izgradnju i razvoj Herceg Novog koja je završila projektnu dokumentaciju, a Javno preduzeće je raspisalo tender i odabralo najpovoljnijeg izvođača.
“Danas smo na poziciji gdje ozvaničavamo početak radova na dionici koja je jedina preostala da se sredi, jer se u Igalu već odvijaju radovi na šetalištu, a nakon toga imaćemo potpuno rekonstruisano, popločano, osvjetljeno šetalište od Igala do Meljina. Takvo šetalište Herceg Novi zaslužuje. Čak pedeset godina nije urađena ograda na dijelu ispod bolnice Meljine, tako da nam je zaista drago što će to sada biti urađeno. Mislim da će ovaj dio u potpunosti da zablista.” kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.
Da je ovaj projekat još jedan dokaz uspješne saradnje između Javnog preduzeća i Opštine Herceg Novi, koja traje već tri godine, istakao je i predsjednik Skupštine Opštine Herceg Novi, Ivan Otović.
“Šetalište Pet Danica je jedan od simbola Herceg Novog, možemo reći i žila kucavica naše turističke ponude. Vjerujem da ćemo potpunom rekonstrukcijom uz podršku Javnog preduzeća Morsko dobro dobiti jedno reprezentativno šetalište kojim ćemo moći da se podičimo kako u regionu, tako i svugdje drugo. Veoma je važno što Morsko dobro u lokalnim samoupravama vidi partnere, jer jedino zajedničkim snagama možemo da prevaziđemo sve one probleme koji su se ovdje taložili prethodnih 30 godina.” naveo je Otović.
Rekonstrukcija dionice šetališta “Pet Danica” je samo jedan od infrastrukturnih projekata koje realizuje Javno preduzeće kako bi poboljšali kvalitet turističke ponude duž cijelog crnogorskog primorja.
“Ovo nije prvo šetalište koje Javno preduzeće rekonstruiše, već smo realizovali šetalište u Sutomoru, trg u Sutomoru se trenutno radi, realizovali smo projekat šetališta u Pržnu, šetališta na Jazu, tako da radimo duž cijele crnogorske obale. Takođe, ja se nadam da ćemo uskoro krenuti sa realizacijom ključnog projekta za građane Budve, a to je šetalište od “Avale” do Zavale. Vraćanjem trajektne linije u državno vlasništvo, omogućava da prihodi idu u budžet Crne Gore. Građani šest primorskih opština su nam na prvom mjestu i fokusiramo se da svima njima osiguramo bolje uslove za život, mnogo bolju obalnu infrastrukturu kako bi na adekvatniji način dočekali turiste, jer kao što znate, direktno ili indirektno, 50 posto Crne Gore živi od turizma i prihoda u toj privrednoj grani,” naveo je direktor Javnog preduzeća, Mladen Mikijelj.
Ovom prilikom direktor Javnog preduzeća je najavio da sa lokalnom samoupravom u Herceg Novom rade i na rješavanju administrativnog pitanja vlasništva nad lukom Škver i da bi već na ljeto 2025. godien, luka mogla biti vraćena na korištenje svih građana.
“Potpuno će biti drugačiji pristup prema ribarima, prema lokalnom stanovništvu, povećaće se broj komunalnih vezova. Uradiće se sve ono što trenutno nije prioritet ljudima koji djelimično koriste luku Škver. Smatram da svi zajedno treba da radimo na tome da kompletna luka treba da bude pod ingerencijom Opštine Herceg Novi, odnosno građana Herceg Novog.” dodao je direktor Javnog preduzeća.

Provjerite slična mjesta

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih …