Spajić zove opoziciju na dijalog: Vlada, ipak, ne uvodi prinudnu upravu u Šavnik

Vlada Crne Gore dogovorila se juče da još ne uvodi prinudnu upravu u Šavnik, već da pokrene skupštinski dijalog o tome kako da se okončaju izbori u toj opštini, koji traju od oktobra 2022. godine.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, potez je povučen nakon konsultacija kabineta premijera Milojka Spajića (Pokret Evropa sad) i Ministarstva javne uprave (MJU), na čiji je predlog izvršna vlast krajem marta izglasala rješenje o slanju odbora povjerenika u Šavnik.

Državni sekretar u MJU Dragiša Janjušević, rekao je sinoć u emisiji “Reflektor” na TV “Vijesti” da povjerenici mogu da krenu u Šavnik “koliko sjutra”, ali da je odlučeno da još ne idu zbog najave parlamentarnog dijaloga, na koji bi partije trebalo da pozove premijer Milojko Spajić.

“Mislim da će dijalog da se pokrene narednih dana. Zbog toga ne otvaramo priču s odborom povjerenika i dajemo šansu dijalogu”, izjavio je on.

Vlada je odluku donijela nekoliko dana nakon što je Demokratska partija socijalista (DPS) zaprijetila izlaskom iz skupštinskog Odbora za izbornu reformu ako povjerenici budu poslati u durmitorsku opštinu. Istu mogućnost nagovijestile su i Socijaldemokrate (SD), koje sa DPS-om vladaju u Šavniku.

Potezu izvršne vlasti prethodio je sastanak Spajića sa diplomatama Delegacije EU i ambasada država Kvinte (SAD, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Italija), koje su prošle sedmice pozvale da se okončaju izbori u Šavniku.

Jedan izvor “Vijesti” sa tog sastanka, održanog u ponedjeljak, tvrdi da predstavnici Zapada nisu imali sugestija osim one da se završe šavnički izbori, navodeći da bi sve drugo predstavljalo miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore. Drugi sagovornik kazao je da na sastanku nije bilo “ništa specijalno”, i da je ključ u dijalogu u parlamentu, odnosno u Odboru za izbornu reformu.

Nakon što je juče propao novi pokušaj Opštinske izborne komisije (OIK) Šavnik da donese odluku o ponavljanju izbora na dva birališta na kojima glasanje nije završeno gotovo godinu i po, još jednom se potvrdilo da rješenje šavničke izborne zavrzlame može biti isključivo – političko. Međutim, zasad je nejasno šta bi mogla da bude mjera kompromisa na koju bi pristali DPS i partije bivšeg Demokratskog fronta (DF), koje ne dozvoljavaju završetak glasanja zbog “izbornih turista” za koje tvrde da su DPS-ovi.

Vijestima” su iz DPS-a nezvanično kazali da insistiraju na tome da Vlada ne uvodi prinudnu upravu i da se okončaju izbori, ali nisu željeli da odgovore šta bi trebalo da podrazumijeva eventualni politički dogovor i da li bi im bilo prihvatljivo da njegov dio bude da se na birališta ide bez “izbornih turista”.

S druge strane, iz DF-a, odnosno koalicije “Za budućnost Šavnika”, poručuju da im je u trenutnim okolnostima prihvatljiva isključivo organizacija novih izbora.

U Skupštini se početkom aprila, na sjednici Odbora za izbornu reformu, govorilo o Šavniku, ali je upitno da li to tijelo i zakonodavni dom mogu donijeti ikakvo rješenje koje može pomoći rješavanju problema u durmitorskoj opštini. Čak i kad bi se, što su predlagali neki članovi Odbora, DIK-u dale nadležnosti OIK-a i kad bi bilo zakazano ponavljanje izbora, to ne znači da bi oni bili završeni, imajući u vidu incidente koji su se do sada dešavali na dva šavnička birališta.

Osim toga, bilo bi upitno da li bi se neko takvo ili slično rješenje moglo usvojiti, s obzirom na to da je praksa da se izborni zakoni ne mijenjaju u toku trajanja izbornog procesa.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih …