Reporter BiznisCG u Luksemburgu: Cijene u trgovačkim lancima niže nego u Crnoj Gori! (FOTO)


Cijene hrane, naročito povrća su niže u Luksemburgu nego u Crnoj Gori. Do ovih podataka došao je reporter portala BiznisCG koji je prethodne sedmice posjetio Veliko Vojvodstvo.
Veliko Vojvodstvo važi za skupu zemlju Evropske unije, pa su cijene povrća šokirale našeg reportera koji je neke cijene zabilježio i kamerom. Uz napomenu da se većina cijena u Luksemburgu stavlja iznad proizvoda, a ne ispod kakav je običaj u Crnoj Gori.
Minimalna bruto zarada u Luksemburgu iznosi 2570 eura, dok je u Crnoj Gori minimalna neto zarada 450 eura.

CIJENE

Kilogram ogranskog brokolija u luksemburškom “Lidlu” košta 2,58 eura, dok je u Crnoj Gori, u poznatom trgovačkom lancu se prodaje makar dva puta skuplje, budući da se komad prodaje po 2,49 eura. (zvanična cijena na sajtu CG trgovačkog lanca)


S obzirom da Luksemburg se ne može pohvaliti proizvodnjom hrane, naš reporter je bio iznenađen činjenicom da je kilogram mladog luka u Luksemburgu prodaje po 1,2 eura, dok pakovanje od dva kg košta 2,39 eura.


S druge strane kilogram mladog luka u poznatom trgovačkom lancu u Crnoj Gori košta dva i po puta više- čak 2,99 eura. Za ovo ne postoji ekonomska logika, budući da je klime i zemljište naše države značajno povoljnije za razvoj poljoprivrede nego u Luksemburgu.
Pola kilograma popularnih špageti tjestenine u Velikom Vojvodstvu košta 55 centi (1kg košta 1,1 eura), dok kod nas u poznatom trgovačkom lancu pakovanje od pola kilograma košta 89 centi.


Kilogram paradajza u Luksemburgu se prodaje po 2,39 eura, dok se na crnogorskim pijacama ne može kupiti ispod 2,5 eura. Veliki disbalans je takođe u cijeni šampinjona gdje u Luksemburgu kilogram košta 3,7 eura, dok je kod nas višestruko skuplje.


Nije samo u Luksemburgu jeftinije popularno povrće. Recimo paket popularnih pelena Lupilu košta 6,09 eura dok su u Crnoj Gori sličnog kvaliteta makar 10 eura po procjeni reportera.

Cijene suhomesnatih proizvoda su, prema procjeni reporetera na nivou Crne Gore.

Kilogram krušaka u Velikom Vojvodstvu košta 1,99 eura, dok je litar “tetrapak” mlijeka 82 centa.


Cijene goriva su u Luksemburgu nešto veće nego u Crnoj Gori i kreću se od 1,55 za liter eurodizela do 1,85 koliko treba izdvojiti za litar supera 98.


Ono što u Velikom Vojvodstvu ima paprene cijene jeste zakup stanova i poslovnih prostora. Cijene su višestruko veće nego u Crnoj Gori. U prilog dobrom životu u Luksemburgu svjedoči podatak da je javni prevoz besplatan.


LUKSEMBURG NAJBOGATIJA DRŽAVA U EU


Luksemburg je tokom prošle godine zadržao status najbogatije države u EU sa prosjekom od 157 odsto EU. Pored toga, Veliko Vojvodstvo ima najveći udio luksuznih vozila u EU.
Samo tokom 2023. godini u zemlji je registrovano više od 1.100 automobila luksuznog brenda Porsche – u prosjeku tri nova dnevno. Kao ekonomske mane, Vlada Luksemburga očekuje porast stope nezaposlenosti od 5,5 odsto na 5,9 odsto. Zanimljivo je da je 49,7 odsto stanovnika Luksemburga –imigranti.
Ovi podaci ukazuju na zanimljive ekonomske paradokse između dvije zemlje i izaziva razmišljanje o različitim ekonomskim faktorima koji utiču na cijene hrane i životni standard.
Očigledno je da na visoke cijene u Crnoj Gori najviše utiče ekstraprofit trgovačkih lanaca koji je narastao na 31 milion eura.
U Crnoj Gori je trenutno na snazi akcija “Limitirane cijene” koja daje dobre početne rezultate, ali je očigledno da se mora proširiti po broju proizvoda ali i na dobavljače i transport.
Izvor: BiznisCG

Autor: Bojan Obrenić
( Nastavci: Cijene u Belgiji, Njemačkoj i Francuskoj…)

Provjerite slična mjesta

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih …