Država investirala u propalu fabriku armaturnih mreža: Pogon radio samo dva dana

Da je država u minulom periodu davala podsticaje za promašene investicije na sjeveru Crne Gore, a da za tako nešto niko nije snosio odgovornost, svjedoči i priča koja se odnosi na fabriku armaturnih mreža, koja je 2012. godine instalirana u pogonima nekadašnje kompanije “Obod” u Beranama.

Poznato je da je ta fabrika, koju je otvorila beogradska kompanija “Europolis”, i pored milionskih ulaganja i kreditne podrške tadašnjeg Investiciono-razvojnog fonda i pomoći lokalne uprave, radila svega dva dana. Odmah nakon probnog rada mašine iz novootvorene fabrike na Rudešu izmještene su u nepoznatom pravcu, bez ikakvog objašnjenja zašto je to urađeno. Odgovora nije bilo ni od zvaničnika, iako je, otvarajući ovu fabriku, tadašnji premijer Igor Lukšić naveo da je to jedna od prvih investicija u Industrijskoj zoni na Rudešu koja je, zahvaljujući podsticajima države i lokalne uprave, trasirala put za otvaranje novih proizvodnih linija u beranskoj opštini.

Bez zvaničnog odgovora se ostalo bez obzira što su tadašnji predsjednik Opštine Vuka Golubović i vlasnik “Europolisa” potpisali ugovor kojim je pomenutoj firmi na korišćenje, za period od deset godina, ustupljen prostor na Rudešu, radi otvaranja fabrike za proizvodnju armaturnih mreža.

I u razvojnim dokumentima Vlade oživljavanje proizvodnje u Industrijskoj zoni Rudeš naznačeno je kao strateški prioritet za opštinu Berane, uz naznaku da je za tako nešto neophodno stvoriti uslove za privlačenje stranih i domaćih direktnih investicija. Međutim, odgovor na pitanje da li su investitori na odgovarajući način iskoristili podsticajne mjere Vlade Crne Gore za oživljavanje privrede na sjeveru države javnost, uglavnom, nikada nije dobila.

Tokom 2019. godine tadašnji predsjednik države Milo Đukanović je, i pored saznanja da je fabrika armaturnih mreža doživjela neslavan kraj, naglasio da je Vlada nudila adekvatne podsticajne mjere za pokretanje biznisa.

– Nudimo jako puno podsticaja za ljude koji bi se trebali odvažiti da krenu putem preduzetništva i malog i srednjeg biznisa ali je, nažalost, njihov odziv još uvijek mali, a mnogo vrlo povoljnih sredstva za razvoj biznisa je neupotrijebljeno. Ali ne možemo to samo tako opisivati jer ako imamo nedostatak preduzetničkih znanja, onda moramo činiti dodatne podsticaje sve dotle dok se ljudi ne odvaže i krenu u biznis – istakao je tada Đukanović, zaboravljajući da kaže da su brojni investitori, uz posredovanje Vlade, uzimali milionske kredite za pokretanje proizvodnje na Rudešu i da su nakon toga fabričke pogone prodavali u staro gvožđe.

Sumnjivi tokovi novca

I radnici kojima je obećavan posao u pogonu na Rudešu podsjećaju da niko zvanično nije saopštio da li su ispitivani tokovi novca koji su pratili otvaranje fabrike armaturnih mreža u Beranama.

– Ako neki investitor uloži dva miliona eura u cilju otvaranja proizvodnog pogona i za tako nešto dobije podršku države, a onda ga zatvori nakon par dana, to ukazuje da se radi o sumnjivim poslovima. Nadležni su zaboravili da ispitaju tokove novca, a zvaničnici da priznaju da su brojni investitori, uz posredovanje Vlade, uzimali milionske kredite za pokretanje proizvodnje na Rudešu i da su nakon toga fabričke pogone prodavali u staro gvožđe. Umjesto toga poručivali su da država nudi pomoć, ali da je odziv investitora mali – naglasili su radnici.

DAN

Provjerite slična mjesta

Drugi najveći turoperator u Evropi poručuje Njemcima: „Dođite u Crnu Goru, zato što je ovdje sve autentično“

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) je domaćin DRV fvw Destination Forum-a, u okviru …