Tužiocima dostavljeno uputstvo za postupanje u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima

Vrhovni državni tužilac, Milorad Marković, u cilju djelotvornog i efikasnog postupanja, dostavio je svim državnim tužilaštvima obavezujuće uputstvo za postupanje u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistva novinara i napada na imovinu medija, saopšteno je danas iz njegovog kabineta.

Uputstvom, koje je izrađeno nakon detaljne analize dosadašnje prakse, navodi se u saopštenju, državna tužilaštva obavezuju se da hitno intenziviraju rad u predmetima formiranim povodom napada na novinare i imovinu medija, a rukovodioci državnih tužilaštava da, u predmetima u kojima izviđaji i istrage neopravdano dugo traju, daju pisana obavezujuća uputstva postupajućim državnim tužiocima.

“Rukovodioci su, takođe, dužni da u predmetima u kojima je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja, zatraže od postupajućih državnih tužilaca detaljno izjašnjenje o razlozima zbog kojih je nastupila zastarjelost i o tome obavijeste vrhovnog državnog tužioca”, piše u saopštenju VDT-a.

Istovremeno, uputstvom VDT-a, postupajući državni tužioci obavezuju se da neposredno rukovode uviđajem i da u toku postupka aktivno sarađuju sa oštećenima i ujedno ih obavještavaju o svim preduzetim radnjama.

“Na osnovu uputstva vrhovnog državnog tužioca, rukovodioci državnih tužilaštava dužni su da, nakon dostavljanja izvještaja o radu Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, u roku od sedam dana, Vrhovnom državnom tužilaštvu dostave komentare na preporuke komisije”, piše u saopštenju VDT-a.

Vrhovni državni tužilac, istovremeno je, navode, odredio koordinatora za praćenje primjene Uputstva i saradnju sa Komisijom.

LIBERTAS

Provjerite slična mjesta

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih …