Godina prođe, a Milove kuće ne srušiše

Bivšem predsjedniku države Milu Đukanoviću na današnji dan prije godinu naloženo je da u dvadesetodnevnom roku ukloni dvije nelegalno sagrađene kuće u nikšićkom naselju Kočani ili će to država uraditi o njegovom trošku.

Od pompezno najavljenog rušenja, godinu kasnije, ostao je sudski postupak koji se vodi jer ministarstvo nije poštovalo zakon i odlučivalo po Đukanovićevim žalbama i zahtjevima, a nepoštovanje propisa od strane državnih organa opet će, makar u vidu sudskih troškova, platiti građani Crne Gore.

Nalog za rušenje kuća uslijedio je samo dva dana pošto je Đukanović izgubio u drugom krugu predsjedničkih izbora, a znatan dio javnosti, i one koja je kritički istupala prema višegodišnjem šefu države, ocijenio je takav potez revanšističkim, te marketinškim trikom pred parlamentarne izbore.

Urbanističko-građevinski inspektor Ministarstva prostornog planiranja i urbanizma Aleksandar Todorović donio je 4. aprila prošle godine rješenje kojim je naloženo uklanjanje dva objekta jer su “sagrađeni u suprotnosti sa važećim Prostorno-urbanističkim planom opštine Nikšić”. Za rješenje o rušenju Đukanovićevih kuća saznalo se preko društvenih mreža, tako što su Građanski pokret URA, partija tadašnje ministarke urbanizma Ane Novaković Đurović, i Demohrišćanska stranka objavili dokument koji je u tom postupku donio urbanističko-građevinski inspektor.

Pitanje nelegalne gradnje u Crnoj Gori godinama je gorući problem, a trajno rješenje za oko 100.000 divljih objekata, koliko se procjenjuje da ih ima u državi, dosad nije imao nijedan ministar kojem je u nadležnost dato ovo pitanje. Štaviše, nelegalni objekti su znatan dio vremena bili pitanje kojim se manipulisalo za potrebe izbornog inženjeringa, pa su se u izbornim godinama donosili zakoni kojima bi se legalizacija omogućavala, poslije završenih izbornih ciklusa odlagana bi bila primjena tih akata, a građanima obećavano da će im glasanjem za određenu političku partiju biti omogućeno ozakonjenje nelegalno sagrađenog.

Ekspanzija divlje gradnje

Smatra se da je divlja gradnja dobila zamah posebno za vrijeme mandata ministra Branimira Gvozdenovića, koji je na toj funkciji bio od 2006. do 2010. i u periodu od kraja 2012. do novembra 2016. Uprkos brojnim akcijama koje su za vrijeme njegovog mandata najavljivanje u pravcu borbe protiv divlje gradnje, od toga nije ostalo ništa. Na račun Gvozdenovića mogle su se čuti optužbe da je omogućio legalizaciju brojnih objekata, pa čak i turističkih kompleksa, dok je u jednom periodu njegovog mandata bio uveden i moratorijum na rušenje svih bespravno podignutih objekata započetih do 30. avgusta 2008.

DAN

Provjerite slična mjesta

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih …