PU: Rast naplate u I kvartalu 2024. godine, naplaćeno 24,5 odsto više nego lani

U prvom kvartalu 2024. godine, Poreska uprava (PU) je naplatila 444,44 miliona eura bruto prihoda, što je za 87 miliona eura ili 24,5 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Plan naplate prihoda za prvi kvartal premašen je za 58 miliona eura ili 15 odsto.
Rast naplate zabilježen je kod svih kategorija. Po osnovu poreza na dobit pravnih lica naplaćeno je za 45,6 miliona eura više u odnosu na isti period lani, rast je ostvaren i u odnosu na plan za 2024. godinu za 31,5 odsto.
Naplata poreza na dodatu vrijednost iznosila je 109 miliona, što je više za 18,5 miliona u odnosu na prošlu i 4,4 miliona eura iznad plana za ovu godinu. Naplata doprinosa je iznosila je 122,71 milion eura i veća je od naplate za prošlu godinu za 13,7 miliona eura, a od plana za 8,8 miliona eura.
U martu tekuće godine ostvarena bruto naplata prihoda iznosila je 245,7 miliona eura što je za 52 miliona eura ili 27 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a za 39 miliona eura ili 19 odsto više u odnosu na plan prihoda za mart.
PU očekuje nastavak trenda rasta naplate budžetskih prihoda kroz modernizaciju procesa, pojednostavljenje postupka dobrovoljnog izvršavanja poreskih obaveza, prinudnim mjerama kroz veću primjenu inspekcijskog nadzora i aktivnostima naplate zasnovanih na analizi rizika, posebno tokom ljetnje turističke sezone.

Provjerite slična mjesta

Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju). Momenat u …